Na Wielkanocnym stole w naszym domu nie może zabraknąć gotowanych jajek., faszerowanych jajek. Zwykle przygotowuje różne jajka faszerowane, których podstawa jest majonez, najlepiej własnoręcznie zrobiony. Jajka z majonezem to prosta i szybka przekąska na Wielkanocne śniadanie. Do farszu można dodać szynkę, wędzone ryby, tuńczyka z zalewy, same zioła, nadaje się prawie wszystko. Proponuję przygotować jajka faszerowane farszem przygotowanym z posiekanego wędzonego łososia z bazylią, majonezu, żółtek jaj i szczypiorku. Jajka faszerowane wędzonym łososiem to bardzo proste, smaczne i cieszące oko danie. Łosoś wędzony z bazylią doskonale nada się do Wielkanocnych potraw.
Do przygotowania jajek wykorzystałam własnoręcznie przygotowany domowy majonez.
Jajka faszerowane wędzonym łososiem i domowym majonezem:
składniki:
- 6 jajek,
- 2 łyżki domowego majonezu
- 2 plastry łososia wędzonego z bazylią
- szczypiorek
- bazylia do dekoracji
- pieprz czarny Kamis
Przygotowanie: 6 jajek myjemy i wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8 minut, studzimy. Zawsze wychodzą idealne jajka na twardo. Obieramy jajka ze skorupek i przekrawamy na połówki. Łososia kroimy w drobną kostkę i dodajemy do roztartych żółtek z jajek, oraz posiekanego drobno szczypiorku. Całość doprawiamy pieprzem, dodajemy 2 łyżki domowego majonezu i dokładnie mieszamy. Farsz nabieramy łyżką i układamy na połowkach jajek. Dekorujemy powierzchnię farszu świeżą bazylią.
Robię na święta;)
Pingback: Jajka faszerowane łososiem wędzonym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom