Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Na Wielkanocnym stole w naszym domu nie może zabraknąć gotowanych jajek., faszerowanych jajek. Zwykle przygotowuje różne jajka faszerowane, których podstawa jest majonez, najlepiej własnoręcznie zrobiony. Jajka z majonezem to prosta i szybka przekąska na Wielkanocne śniadanie.  Do farszu można dodać szynkę, wędzone ryby, tuńczyka z zalewy, same zioła, nadaje się prawie wszystko. Proponuję przygotować jajka faszerowane farszem przygotowanym z posiekanego wędzonego łososia z bazylią, majonezu, żółtek jaj i szczypiorku. Jajka faszerowane wędzonym łososiem to bardzo proste, smaczne i cieszące oko danie.  Łosoś wędzony z bazylią doskonale nada się do Wielkanocnych potraw.

Do przygotowania jajek wykorzystałam własnoręcznie przygotowany domowy majonez.

Jajka faszerowane wędzonym łososiem i domowym majonezem:

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 łyżki domowego majonezu
  • 2 plastry łososia wędzonego z bazylią
  • szczypiorek
  • bazylia do dekoracji
  • pieprz czarny Kamis

Przygotowanie: 6 jajek myjemy i wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8 minut, studzimy. Zawsze wychodzą idealne jajka na twardo. Obieramy jajka ze skorupek i przekrawamy na połówki. Łososia kroimy w drobną kostkę i dodajemy do roztartych żółtek z jajek, oraz posiekanego drobno szczypiorku. Całość doprawiamy  pieprzem, dodajemy 2  łyżki domowego majonezu i dokładnie mieszamy. Farsz nabieramy łyżką i układamy na połowkach jajek.  Dekorujemy powierzchnię farszu świeżą bazylią.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Jajka faszerowane wędzonym łososiem

  1. Pingback: Jajka faszerowane łososiem wędzonym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *