Zupa grzybowa wigilijna najlepszy przepis jaki znajdziecie w sieci. Zupa jest kremowa, zmiksowana na gładki krem . Zupa z podgrzybków suszonych, mój autorski przepis.
Wigilijna zupa grzybowa, w niektórych regionach Polski jest tradycyjnym daniem wigilijnym. U nas jada się zupę grzybową nie tylko raz w roku. U nas na Wigilię jest obowiązkowo barszcz z uszkami. , ale ten przepis jest tak prosty, a zupa tak smaczna, więc skorzystajcie.
Aromatyczna zupa grzybowa może być podana bez niczego, z groszkiem ptysiowym , z grzankami lub z ziemniakami, ale na 100% będzie wszystkim smakować w Wigilię i nie tylko, będzie równie smaczna w chłodne zimowe dni 🙂
Przepisów na zupę grzybową jest bez liku, ale mój krem grzybowy jest wyjątkowo smaczny. Kremowa wigilijna zupa grzybowa będzie smakować bez względu na okazję 🙂
A może chcesz zaskoczyć gości i podać dwukolorową zupę grzybową?
Podczas jej gotowania po całym domu roznosi się cudowny zapach gotowanych podgrzybków, ja uwielbiam zapach gotowanych grzybów. W zupie są też włoszczyzna, ziemniaki, cebula, czosnek i przyprawy, które podkreślają smak zupy
Zupa jest jedwabiście kremowa za sprawą masła, podajcie ją z dodatkiem groszku ptysiowego, możecie zrobić go samodzielnie, przepis na groszek ptysiowy znajdziecie TUTAJ.
Zupa grzybowa wigilijna przepis last minute , przygotowanie jest proste i szybkie. Sprawdź ten przepis na pyszną kremową zupę grzybową bo to idealny przepis.
Zupa grzybowa wigilijna najlepszy przepis, składniki na kremową zupę grzybową:
1 litr bulionu warzywnego (ugotowany z włoszczyzny: kawałek selera, 2-3 marchewki, 1por i 1 pietruszka)
dwie garści suszonych podgrzybków
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki masła do zagęszczenia
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
kilka łyżek gęstej śmietany do zup 18%
groszek ptysiowy i natka pietruszki
Zupa grzybowa wigilijna najlepszy przepis. Przygotowanie dania kremowa wigilijna zupa grzybowa z groszkiem ptysiowym:
Gotujemy bulion warzywny z włoszczyzny, odcedzamy. jeśli się nie boisz kostek warzywnych, to zrób bulion z 2 kostek. Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą dzień wcześniej, przykrywamy i zostawiamy na noc. Następnego dnia drobno siekamy, wody nie wylewamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim czosnek i cebulę. Dodajemy posiekane grzyby, odcedzone ziemniaki,1 ugotowaną marchewkę, seler i pietruszkę, mieszamy, zalewamy bulionem warzywnym, resztą wody z moczenia grzybów, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut. Zdejmujemy z kuchenki.
Zupę miksujemy na krem najlepiej za pomocą blendera, dodajemy masło, śmietanę i mieszamy, aż zupa stanie się aksamitna. Im więcej damy śmietany tym będziemy mieć jaśniejszy odcień zupy grzybowej. Wlewamy do bulionówek lub talerzy, w których będziemy serwować zupę. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.
Rada: Jeżeli robisz zupę na ostatnią chwilę to grzyby suszone, zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, też zmiękną i zdążysz ją ugotować. Nie wylewaj nigdy wody z moczenia grzybów, cały aromat i smak grzybowy jest właśnie w niej!