Kolejny nasz przepis z serii- wyroby domowe: Domowa biała kaszanka z kaszą pęczak i płuckami.
My z Piotrem uwielbiamy kaszankę, wszelaką, tradycyjną z dodatkiem krwi z różnymi kaszami: gryczaną, jęczmienną perłową, pęczak, nie pogardzimy też białą kaszanką bez krwi. Nie mamy obecnie dojścia do świeżej krwi wieprzowej, więc przygotowujemy od czasu do czasu domowym sumptem domową białą kaszankę. Chociaż kaszanka dzisiejsza zaraz po zrobieniu była biała, jednak po sparzeniu nie wygląda na białą kaszankę, gdyż jest z dodatkiem płucek, które w trakcie obróbki ciemnieją. Jednak kolejnym razem pokażę jakie składniki wykorzystać, aby kaszanka była biała. Przygotowanie domowej kaszanki to nic trudnego, pracy jest ciut mniej niż przy wyrabianiu domowej białej kiełbasy, efekt jest równie smakowity, chociaż oczywiście inny w smaku.
Domowa biała kaszanka z kaszą pęczak i płuckami:
Składniki
2 szklanki po 250ml grubej kaszy pęczak
5 szklanek domowego rosołu
2 duże cebule
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
ziele angielskie, 5 ziaren roztartych w moździerzu
2 łyżki oleju rzepakowego
Płucka wieprzowe, 2 szt.
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
jelita wieprzowe
Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, podsmażamy na oleju na złoto. Kaszę gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy do dużej miski. Płucka myjemy, oczyszczamy i gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim w osolonej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do ciepłej kaszy. Dodajemy do kaszy podsmażoną cebulkę. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, roztartym zielem angielskim i gałką muszkatałową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Do maszynki do mięsa nakładamy końcówkę masarską i nakładamy na nią umyte jelita, zawiązujemy końcówkę jelita i napełniamy je niezbyt ciasno ciepłą masę, pamiętając, że kasza jeszcze po sparzeniu napęcznieje i jeszcze będziemy zwijać kaszankę w porcje. Tak przygotowaną domową kaszankę przekładamy do garnka z wrzącą wodą, doprowadzamy ją ponownie do wrzenia, przykrywamy garnek pokrywką i wyłączamy gaz. Kaszankę parzymy ok. 20 minut. Taka kaszanka jest już gotowa do jedzenia, ale można ją jeść na zimno, czy podsmażoną na patelni z cebulką. Smacznego!
Jakie to proste! Zrobię na 100%.
Czym mozna zastapic Płucka wieprzowe ?
Można dać wątróbkę, ale jak ktoś ma problem z wykorzystaniem podrobów to gotowanym, zmielonym boczkiem i chudym podgardlem, wtedy kaszanka będzie miała jasny kolor.
Można zastąpić niewielką ilością wątróbki drobiowej i dowolną ilością serc wieprzowych.
Pingback: Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam i pozdrawiam .
Mam pytanie.
Czy mogę prosić o proporcję kaszy do mięsa . Kiedyś robiłam 1/2ale brat męża zrobił 1/1 . Nie wiem jak poprawnie.
Z góry dziękuję za poradę.
2 sztuki płuc wieprzowych i 2 szkl. o poj. 250 ml kaszy
Jaka proporcja mięsa do kaszy. Dziękuję za poradę.
Witam
Chcialabym uzyc boczku wtedy jakie proporcje miesa w stosunku do kaszy?
Myślę, że minimum pół kg.