Domowy sok pomidorowy. Sok z pomidorów.
Pomidory są bardzo uniwersalne, latem gdy są świeże i pachnące wykorzystuję je na wszelakie sposoby w kuchni, w pozostałym okresie- przetwory z pomidorów. Dzisiaj podaję Wam prosty przepis na domowy sok pomidorowy, to jedna z moich ulubionych propozycji na napój do picia 🙂
Pomidory zawierają dużo witamin- A, z grupy B, C, E i K. Do tego magnez, potas, sód, cynk, wapń i żelazo. Regularne jedzenie pomidorów sprzyja prawidłowej pracy układu moczowego, odpornościowego i trawiennego . Do tego pomidory mają bardzo mało kalorii. Dlatego jeżeli jesteście na diecie odchudzającej, śmiało i bez ograniczeń jedzcie pomidory 🙂
Z pomidorów można robić sosy, zupy (pomidorowa z makaronem jest najlepsza) i przetwory – uwielbiam suszone w oliwie. Pomidory można zapiekać, smażyć i oczywiście jeść na surowo – uwielbiam caprese. Z pysznych pomidorów można zrobić prawie wszystko!
Jednym z moich pomidorowych przysmaków jest lekko pikantny sok pomidorowy. Oczywiście sok pomidorowy można kupić w sklepie! Ale ja wolę sama przygotować pyszny i pełen witamin domowy sok pomidorowy. Wystarczy kilka składników, chwilka gotowania, miksowanie i zdrowy napój jest gotowy. Nic nie smakuje lepiej niż to, co sama przygotujesz w domu- niech żyje home made.
Butelkę z domowym sokiem pomidorowym zabierasz do pracy, do szkoły, na spacer, czy na trening.
Mam 2 sposoby na zrobienie domowego soku pomidorowego, 1- z obieraniem pomidorów i przyprawami, oraz 2- bez obierania, bez przypraw, pasteryzowany do dłuższego przechowywania.
Składniki na domowy sok z pomidorów:
3 kg pomidorów np. malinowych
1 i ½ l wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/3-1/2 łyżeczki chili pieprz cayenne (opcjonalnie)
Przygotowanie dania domowy sok pomidorowy
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Pomidory przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy, dodajemy cukier, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Zmniejszamy źródło ciepła i gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Pomidory miksujemy na gładko. Przelewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce. Jeśli chcemy by postały dłużej, pasteryzujemy.
Domowy sok pomidorowy bez obierania i przyprawiania pomidorów.
Składniki: dowolna ilość dojrzałych pomidorów
Przygotowanie:
Umyte, suche, dojrzałe pomidory kroimy na ćwiartki.
Wrzucamy do dużego garnka i rozgotowujemy na małym ogniu. Następnie blenderem miksujemy na puree. Aby pozbyć się skórek i pestek przecedzamy prze sito, lekko je dociskając. Powstały sok podgrzewamy w garnku.
Przygotowujemy butelki i zakrętki dobrze je wyparzając. Gorący sok nalewamy do butelek, zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut np. w 125 stopniach C w piekarniku lub w garnku pod przykryciem. Wyjmujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Ten sok doprawiam na bieżąco, gdy najdzie mnie ochota na sok pomidorowy. Wlewam do szklanki, doprawiam solą, pieprzem i odrobiną chili. Smacznego!
Mniam
Witam .
Sok pomidorowy to priorytet w moich przetworach .
Robię tak że przebrane umyte pomidory nacinam skórkę i rozgotowuję ,nastepnie przecieram . Po przetarciu ponownie doprowadzam do wrzenia i trochę odparowuję a następnie gorące do słoików i zakręcam i do góry nogami .Na tym etapie są to czyste pomidory które wykorzystuję do zup sosów jako sok .Średnio w sezonie przerabiam 100 kg i w grudniu nie kładę pomidora na kanapkę tylko kanapkę popijam sokiem .Pozdrawiam .
Witam😊
Korzystam z wyciskarki wolnoobrotowej. Soki wykorzystuję
do zup, sosów. Pycha👌