Mus z wędzonej ryby np.makreli, pasta rybna, czy też jajeczna to doskonały dodatek do kanapek. Przepis na mus z ryby jest uniwersalny. Możemy mus urozmaicać dodając różne składniki np. wędzoną rybę, gotowaną szynkę, gotowane jajka. Miałam w lodówce piękną wędzoną makrelę, postanowiłam ją wykorzystać do przygotowania musu. Makrela jest tłustą rybą, która doskonale nadaje się do przygotowania musu, pasty, wystarczy dodać do niej kilka dodatków np. twaróg, przecier pomidorowy, konserwowego lub kiszonego ogórka, paprykę i przyprawy. I mamy prosty, tani, zdrowy dodatek do kanapek, który przygotowuje się szybko. By przygotować mus należy składniki zmiksować blenderem. Nie potrzebujemy też kanapek smarować masłem lub margaryną, wystarczy sam mus.
Dodatki do kanapek znajdziecie tutaj np. pasta rybna; pasta jajeczna; pasta z jajek i szynki
Przepis na mus z wędzonej makreli:
1 wędzona makrela
2 łyżki twarogu chudego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
pieprz czarny
grzanki z chleba
Przygotowanie:
Z makreli ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kręgosłupa i ości. Rybę miksujemy w blenderze z cebulą, twarogiem, koncentratem pomidorowym i czarnym pieprzem. Mus chłodzimy w lodówce. Musem smarujemy grzanki, dekorujemy natką, szczypiorkiem lub koperkiem.
Smacznego
jak długo taka pasta może leżeć w lodówce? przechowywać ją w zamkniętym słoiczku?
Takie pasty powinno się jadać świeże maksymalnie do 2 dni.