Mus z wędzonej makreli

Mus z wędzonej ryby np.makreli, pasta rybna, czy też jajeczna to doskonały dodatek do kanapek. Przepis na mus z ryby  jest uniwersalny. Możemy mus urozmaicać dodając różne składniki np. wędzoną rybę, gotowaną szynkę, gotowane jajka. Miałam w lodówce piękną wędzoną makrelę, postanowiłam ją wykorzystać do przygotowania musu. Makrela jest tłustą rybą, która doskonale nadaje się do przygotowania musu, pasty, wystarczy dodać do niej kilka dodatków np. twaróg, przecier pomidorowy, konserwowego lub kiszonego ogórka, paprykę i przyprawy. I mamy prosty, tani,  zdrowy dodatek do kanapek, który przygotowuje się szybko. By przygotować mus należy składniki  zmiksować blenderem. Nie potrzebujemy też kanapek smarować masłem lub margaryną, wystarczy sam mus.

Dodatki do kanapek znajdziecie tutaj np. pasta rybna; pasta jajeczna; pasta z jajek i szynki

Przepis na mus z wędzonej makreli:

1 wędzona makrela

2 łyżki twarogu chudego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 cebula

pieprz czarny

grzanki z chleba

Przygotowanie:

Z makreli ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kręgosłupa i ości. Rybę miksujemy w blenderze z cebulą, twarogiem, koncentratem pomidorowym i czarnym pieprzem. Mus chłodzimy w lodówce. Musem smarujemy grzanki, dekorujemy natką, szczypiorkiem lub koperkiem.

Smacznego

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Mus z wędzonej makreli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *