Oliwa smakowa – zrób to sam! Oliwa z chilli i rozmarynem. Na blogu od kilkunastu kat jest przepis na bazyliową oliwę smakową, Oliwę smakową możemy używać jako dodatek do różnych dań, w których jednym ze składników jest oliwa, np. do sałatki caprese, do bruschetty.
Oliwa smakowa to pyszny dodatek do wielu dań. Na sklepowych półkach jest i cała gama smakowa. Jednak ich cena w przeliczeniu za 1 litr jest dużo wyższa niż 1 litr naturalnej oliwy extra vergine. Oliwy smakowe można samodzielnie przygotować w domu za pół darmo. Możemy przygotowywać taki smak, jaki lubimy, a nie tylko te jakie są w sklepie. Oliwa smakowa po zrobieniu powinna być przechowywana w ciemnym i suchym miejscu ze względu na fakt, że oliwa traci swoje cenne właściwości.
Oliwa smakowa – zrób to sam! składniki na 500 ml oliwy z chilli i rozmarynem :
oliwa extra vergine
gałązki rozmarynu
papryczka chilli
Oliwa smakowa – zrób to sam! Ja zrobić?
Oliwę możemy podgrzać w rondelku i dodać pozostałe składniki, ten zabieg przyspiesza aromatyzowanie oliwy. Można też zrobić tak jak ja, czyli do butelki włożyć całą papryczkę chilli, 2 gałązki świeżego rozmarynu i wlać oliwę do butelki, zamknąć, Aromatyzowanie oliwy trwa dłużej, ale ten sposób dla mnie jest bardziej naturalny i zdrowszy. Smacznego!
