Pasta jajeczna z rzeżuchą

Pasta jajeczna z rzeżuchą powstała w ramach recyklingu poświątecznego!

Pasta jajeczna z rzeżuchąPasta jajeczna z rzeżuchą

Pastę z jajek uwielbiam od dziecka, przygotowywała nam ją moja mama, ale dodawała zawsze do niej szczypiorek. Pasta jajeczna jest świetnym dodatkiem do kanapek.

Ja tym razem postanowiłam pastę urozmaicić dodając do gotowanych na twardo jajek, świeżą rzeżuchę (ok. 2 łyżki), po 1 łyżce jogurtu naturalnego, majonezu (u mnie Winiary) oraz szczyptę pieprzu cayenne. Wszystkie składniki włożyłam do szatkownicy i rozdrobniłam dosyć dokładnie. Posmarowałam tą pastą cienkie chlebki Chapati (Roti), które dostałam ze sklepu Bombay Bazaar wyglądają prawie identycznie jak tortille.

Chlebki po posmarowaniu pastą jajeczną z rzeżuchą obłożyłam liśćmi sałaty, plasterkami pomidorków koktajlowych i cienkimi plastrami schabu peklowanego parzonego.

Taki chlebek indyjski można przygotować również samemu wykorzystując na każde 100 g mąki 50-55 ml wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zostawiamy przykryte na ok. 15 minut, następnie odrywamy porcjami kawałki ciasta, obtaczamy je w mące i formujemy wałkując okrągłe placki, które smażymy z obu stron na bardzo mocno rozgrzanej patelni.

Polecam też inne przepisy na pasty z jajek: pastę jajeczną i Pasta z jajek (do kanapek)

Pasta jajeczna z rzeżuchąDSC_0677

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Pasta jajeczna z rzeżuchą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *