Wegetariańska zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa z kaszą w wykonaniu Piotra była wyśmienita. Zupa jest gęsta i mimo małej ilości składników również pożywna, z marchewką, selerem, a jej zagęstnikiem jest kasza manna. Do jej przygotowania wykorzystano oprócz warzyw również masło i śmietankę, zupa jest bezmięsna z dużą ilością natki pietruszki.

Wegetariańska zupa pieczarkowa z kaszą będzie smakować każdemu, nawet niejadkowi!

Zupa pieczarkowa z kasząZupa pieczarkowa z kaszą

  • 25 dag pieczarek
  • 1 marchew
  • 1/4 selera
  • 600 ml bulionu z warzyw (miałam mrożony)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki

Rozgrzewamy w rondelku masło. Kroimy w plastry umyte pieczarki, drobniej kroimy obrane i umyte marchew i seler, wsypujemy warzywa do rondelka i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Zupę doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem. Do rondelka z warzywami wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i gotujemy zupę pieczarkową dalej na małym ogniu co jakiś czas mieszając, pod sam koniec wlewamy śmietankę i dodajemy natkę pietruszki. Gotową zupę pieczarkową z kaszą rozlewamy do miseczek. Smacznego!

Zupa pieczarkowa z kaszą

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *