Zupa pieczarkowa z kaszą w wykonaniu Piotra była wyśmienita. Zupa jest gęsta i mimo małej ilości składników również pożywna, z marchewką, selerem, a jej zagęstnikiem jest kasza manna. Do jej przygotowania wykorzystano oprócz warzyw również masło i śmietankę, zupa jest bezmięsna z dużą ilością natki pietruszki.
Wegetariańska zupa pieczarkowa z kaszą będzie smakować każdemu, nawet niejadkowi!
- 25 dag pieczarek
- 1 marchew
- 1/4 selera
- 600 ml bulionu z warzyw (miałam mrożony)
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- 50 ml śmietanki 30%
- natka pietruszki
Rozgrzewamy w rondelku masło. Kroimy w plastry umyte pieczarki, drobniej kroimy obrane i umyte marchew i seler, wsypujemy warzywa do rondelka i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Zupę doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem. Do rondelka z warzywami wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i gotujemy zupę pieczarkową dalej na małym ogniu co jakiś czas mieszając, pod sam koniec wlewamy śmietankę i dodajemy natkę pietruszki. Gotową zupę pieczarkową z kaszą rozlewamy do miseczek. Smacznego!