Ostatnio wszyscy polubili domowe wędliny. Przez ostatni miesiąc to najczęściej wyszukiwane przepisy na blogu. Na innych blogach też jest pełno takich przepisów. Ja jednak regularnie staram się robić tego typu wędliny i dopracowuję swoje przepisy. Przygotowywałam już wielokrotnie pyszną karkówkę, czy schaby z pończochy, a dzisiaj proponuję Wam kolejny przepis na domową wędlinę, tzw. schab dojrzewający przez 2 tygodnie w gazie. Dwa pierwsze etapy są podobne, ale w etapie doprawiania wykorzystałam oprócz majeranku wędzoną paprykę, granulowany czosnek i pieprz młotkowany z kolendrą.
Jeśli ktoś lubi chudą wędlinę to polecam przygotować właśnie schab lub polędwicę.
Schab wygląda i smakuje jak długo dojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest pyszna. Schab przygotowałam na Boże Narodzenie, przecież święta nie mogą się obyć bez domowych wędlin, czy domowej białej kiełbasy.
Jak pisałam już wcześniej suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy wędlinę suszyć w suchym miejscu. Mój schab dojrzewał zawinięty w gazę na haczykach od weków zaczepiony o drążek. ten schab dojrzewał 2 tyg., ale już po 4 dniach suszenia schab nadaje się do konsumpcji. Schab należy kroić bardzo cieniutko jest wtedy idealny.
Schab dojrzewający (schab surowy suszony):
- 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka wędzonej papryki Kotanyi
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- gaza
Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, wędzoną papryką, młotkowanym pieprzem. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczyku od weków zaczepiając o drążek. Zostawiamy na min. 4 dni, ja zostawiłam na 2 tygodnie. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.
Schab może sobie wisieć dłużej.
Fascynujący jest dla mnie sposób robienia tego schabu. Bardzo ciekawi mnie smak:)
Przepyszny to mało powiedziane
Wlasnie szukalam sposobu robienia jadlam bedac gosciem i bardzo smakowal mi, teraz bede sama probowala zrobic, robimy rozne wedliny a wiec mam nadzieje , ze i to uda mi sie.Jestwm wdzieczna ze znalzlm to.Dzieki.
Tydzień temu zrobiłem pierwszy raz schab z pończochy. Pychotka!
Pychotka! Tydzień temu pierwszy raz robiłem. Zapach i smak niepowtarzalny. 24 h w cukrze, 24 h w soli peklowej. Wytrzeć do sucha, wtrzeć pprzyprawy sól, pieprz, czosnek granulowany, i co Pani chce. Mięso do pończochy i suszyć przez tydzień na klamce od balkonu w wewnątrz pokoju.
Ty się nie ciekaw tylko wreszcie przygotuj, znajdziesz odpowiedź jak smakuje 🙂 Dla mnie smakuje wybornie.
Na tylu blogach widziałam już tak przygotowywaną domową wędlinę, że chyba pora już zabrać się do dzieła. Czy bez soli peklowej ma szanse się udać?
robie od kiku lat suszone wedliny na swieta i zazwyczaj uzywam soli morskiej lub kamiennej bez dodatku peklowej … rewelacja 🙂 mozna uzyc roznych mies , byle kawalki nie byly zbyt grube…. kapitalnie wychodzi wolowina np ligawa 🙂
Sol peklowa dostaniesz w kazdym duzym sklepie
Robiłam bez soli perłowej , wyborny.
Sól peklowa jest obowiązkowa, w swoim składzie posiada saletrę, która chroni mięso przed jadem kiełbasianym. Sól peklowa jest dostępna bez problemu w Auchan lub w Kauflandzie w opakowaniach koloru różowego 660 gramów w cenie poniżej 3 zł
Oczywiście, że można. Robiłam ogonówkę bez soli peklowej http://straga.pl/wyroby-domowe/przepis-na-domowa-wedline-ogonowka/.
Pingback: Karkówka dojrzewająca - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hej,wlasnie powiesilem karkowke do suszenia w ponczosze, macie jakis patent na paskudne muchy? moge to powiesic w schowku?
Jak masz problem z muchami to zawiń ją w gazę i wynieść do schowka jeśli tam jest przewiewnie.
,,polecam przygotować właśnie schab lub polędwicę”… czym się różni schab od polędwicy?
Polędwica to najwartościowszy kawałek mięsa znajdujący się w tylnej części półtuszy wieprzowej, jest długa i stosunkowo wąska, przylega częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu.
Polędwicą nazywa się filet wołowy a schabem filet wieprzowy.
Hmm, ja bym nie wkładała mięsa obtoczonego w cukrze, czy soli do metalowego naczynia. Metal wchodzi w reakcje i może powodować, że zmieni ono smak.
Lepiej położyć na talerzu. 🙂
Pozdrawiam
Ręczę ci, że moje blaszki nie wpływają na smak, ale jak ktoś ma ochotę to może połozyć w szklanej brytfance, na talerzu nie, gdyż podczas leżakowania cukier i sól uzyskują płynną formę i może się wszystko wylać.
Jeżeli blaszka jest ze stali nierdzewnej nie wchodzi w reakcje z niczym…
Może być w szklanym naczyniu żaroodpornym powinno mieć kształt kawałka mięsa,aby było jak najmniej wolnego miejsca .
hej, jest jakaś określona temperatura suszenia? zimą mam w domu 22-23C ?
U mnie wisi w pokoju, który jest pusty, bo dziecko na studiach i kaloryfer wyłączony, jest tam kilkanaście stopni.
to jak to w końcu jest wieszamy w ciepłym pomieszczeniu czy w chłodnym bo raz napisane: „obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu”
a raz ze pokoju gdzie jest kilkanaście stopni ( jak wyżej ). To jakie warunki są prawidłowe?
I takie i takie sprawdziliśmy, wychodzi zawsze ok, byle nie było wilgoci.
Dzień dobry.
A czy można do takiego mięsa wykorzystać pozostałości owoców z nalewki. Mam aronię /miazga z dodatkiem cukru i wcześniej spirytusu, oczywiście po odlaniu płynu/ oraz jagodę czarną. Zastanawiam się jaki efekt się uzyska, gdy na ostatnie 36 godzin mięso zostanie obłożone właśnie takimi owocami z nalewki.
Z takich resztek z nalewek robiłam ciastka z płatkami owsianymi, polecam. Ale zastanawiam się jak wyjdzie mięso suszone z użyciem takich dodatków. Bardzo proszę o odpowiedź, bo mam akurat nastawiony schab wg tego przepisu.
Nie mam pojęcia, jak mięso zareaguje na taki dodatek owocowy, ale zapewne smak się zmieni, owoce wpłyną też na barwę mięsa, szczególnie czarna jagoda.
Myślę że kuchnia ma tysiące smaków.. A kto nie spróbuję (choć nawet i gdy straci) niech się nie wypowiada bo doznań smakowych wiele ma każdy.. Twórz i nie marnuj aż dojdziesz do perfekcji.. Pozdrawiam Andrzej
Właśnie jestem po pierwszych zabiegach,teraz chcialam suszyć ale zapach przypomina mi spleśniały ser ,czy tak ma byc,Proszę o szybka odpowiedz bo nie chce żeby mi się mięso popsuło.
Musiałaś coś schrzanić, bo schab ma pachnieć ziołami i lekko wędzonym aromatem za sprawa papryki wędzonej.
czy podczas leżakowania w lodówce trzeba obracać mięso?
Ja odwracam, aby równomiernie się macerowało.
Witam serdecznie
Czy termoobiegma być włączony cały czas czy tylko do dogrzania piekarnika
Można sobie termoobieg podarować, ale w tym przepisie schab nie był suszony w piekarniku.
Ja juz przygotowałem conajmniej kilka schabów, nawet dzika raz robiłem, tyle czekania i znika w dobe. 🙂 Ja robie schab tak: około kilogram miesa myje dokladnie i okrawam z tłuszczu, błonek itd. Wycieram papierem kuchennym do sucha i na dobę w cukier. Po dobie opłukuje i ponownie na dobę tym razem do soli zwyklej lub gruboziarnistej. Po dobie w przyprawy takie jak: caly czosnek przez praske, słodka papryka, pieprz, majeranek, kilka ziół i juz bez soli! Nacieram dokładnie schab a przed zawinieciem w bandarz posypuje jeszcze majerankiem. Kłade na schab rozłozoną gazę, na drugą stronę równiez i owijam na 2-3 warstwy bandarzem zwyklym, nie elastycznym, zawijam sznurkiem jak szynke, sciskam mocno przy zawijaniu zeby ułozyć sobie ksztalt wedliny i wisi w kuchni. Teraz robie własnie taki na 2 tyg.suszenia, ale po 6 dniach jest dla mnir juz idealny.
Witam,
Nie wiem jak to zrobiłam ale zapewne przez moje roztargnienie i pominęłam 3 fazę czyli nie dałam mięsa do lodówki w przyprawach tylko po 2 fazie obtoczyłam w przyprawach i powiesiłam w pończosze… Dodałam tez oprócz opisanych przyprawa- sol czosnkowa i teraz się zastanawiam czy nie popełniłam dwóch błędów? Czy mięsko wyjdzie???
Nie wiem, czy nie będzie za słony, gdyż w soli czosnkowej jest więcej soli i czosnku, najważniejsze są 2 pierwsze etapy, schab powinien wyjść.
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Schab wisi od soboty ale na dole ponczochy jest kleisty, nadal mokry. Czy on sie wysuszy?
Witam. Czy mięso w lodowce powinno być przykryte? Jestem na pierwszym etapie. Pozdrawiam
Tak
Czy mozna zamiast ponczochy owinac bawelniana pieluchą?
Polecam dużą gazę.
Ja używam coś takiego.Jest to gęsta siatka do wędlin.
swojskiwyrob.pl/siatka-do-wedlin-i-serow/1432-siatka-14-q-net-115-gesta-ponczocha-rekaw-1-metr.html
Witam
Czy warto delikatnie schabowego oczyścić ze ścięgien które go otaczają ? Czy zostawić taki jaki jest i tylko dokładnie opłukać?
Nie odcinam ścięgien, wystarczy opłukać i osuszyć.
Czy przy krojeniu i jedzeniu nie jest twarda ta skórka ?
Właśnie od dzisiaj leży sobie w cukrze 😉
Schab nie ma skóry.
Mój schab już 11dni wisi i dojrzewa. Martwi mnie jeden fakt że z jednej strony jest miękki czy coś źle zrobiłam
Może to ta grubsza część z błoną, a sól i cukier wolniej tam wniknęły, jeśli nie robi się pleśń to wszystko będzie dobrze.
Zrobiłam, przepyszny choć diablo słony. Ale sama zjadłam pierwszego dnia z 10 plastrów. Pies nie odpuszcza, skomle, dałam kawalątek na pdczepnego, że za słone, ostre, a on dalej skomli o więcej. Spróbuję trzymać w cukrze 36 godzin, w soli tylko 12 do 15. Może będzie mniej słony . Suszyłam tylko 4 dni w normalnej blokowej kuchni powieszoną przy górnej szafce i jest ok.
Nie skracaj czasu trzymania w soli, daj trochę mniej i dokładnie wypłucz potem mięso.
Czy kawałek takiej szynki można zamrozić ma zaś?
Nie mroziłam, ale może sobie spokojnie leżeć w lodówce i dojrzewać.
Mroziłem 4 miesiące i jest OK, może trochę bardziej obeschło.
Mozna zamrozić ale ważne jest żeby był batdzo dokładnie zawinięty w worek do zamrażania. Jezeli nie będzie bardzo szczelny to bedzie twardy. Proszę rozmrażać powoli w lodówce przez ok 12 godzin.
Robiłam już cztery raz ten cudowny schabik, ale mam problem. Pierwszy schab wyszedł fantastycznie , natomiast następne zdecydowanie za słone, mimo, że intensywnie wymyłam mięso z soli. Właśnie chcę zrobić kolejny schab na Święta i proszę o poradę, co zrobić , żeby nie był tak słony. Pozdrawiam
Pani Jagodo, może niech Pani o ciut zmniejszy ilość soli. Może za pierwszym razem kawałek mięsa był większy niż poprzednie,albo inny gatunek soli był wykorzystany?
Robię go już trzeci raz. Niczego nie zmieniam. IDEALNY!!!
witam, czy mozna wystawic mieso i suszyc na sloncu ?
To nie chodzi o wysoką temp. suszenia, a o suche powietrze i niebyt wysoka temp., na dworze to zapewne dodatkowo jakieś owady do niego się dobiorą?
Zastanawiam sie po jaka cholere obtaczacie schab w cukrze . Wystarczy sama sol a przeciez to sol konserwuje a cukier wrecz odwrotnie .
Poza tym schab napompowany chemia bedzie puszczal b duzo „wody” ten bardziej naturalny duzo mniej . To samo dzieje sie w trakcie smazenia .Zwykle mieso smazy sie normalnie a to „pompowane” puszcza mase sokow ktore az burzą sie na patelni i mieso sie tam bardziej gotuje nie smazy .
Widac jak nas raczą chemicznymi dodatkami i oszukuja na wadze
Cukier daję się po to by mięso puściło soki. Sól zaś konserwuje. Następnie powieszone zacznie schnąć, a dzięki usuniętej wodzie długo zachowa świeżość.
Cukier jest też konserwantem.Poza tym nadaje smak🤗
Mozna zamrozić ale ważne jest żeby był batdzo dokładnie zawinięty w worek do zamrażania. Jezeli nie będzie bardzo szczelny to bedzie twardy. Proszę rozmrażać powoli w lodówce przez ok 12 godzin.
a ja chciałbym zapytać czy pończocha powinna być długo chodzona czy krótko?.
i czy po chodzeniu uprana czy nie prana?
Franek, dowcip ci sie wyostrzył!
na zmiane z zona najlepiej i potem bez roznicy mozna nieprac
Czy nożna zamienić kolejność tzn. najpierw w soli a następnie w cukrze
Cukier ma zadanie wyciągnąć wodę z mięsa, potem dodaję też trochę smaku równoważąc jednoczesnie sól. Ja daję w takiej kolejności, jak chcesz to zrób odwrotnie, będziesz widzieć czy jest róznica.
Witam, czy powinienem zlewać wodę na bieżąco, czy mięso ma sobie leżeć w tym wszystkim i dopiero wyjąć je po 36 godzinach?
Pozdrawiam
Są 2 szkoły jedni zlewają płyn inni nie, ja robię to dopiero na koniec.