Pamiętacie mój wielkanocny schab w 10 minut? Albo szynkę gotowaną z jałowcem? Tym razem przygotowałam schab gotowany tym samym sposobem, tylko z innymi przyprawami.
Schab gotowany, jak i inne gatunki mięsa przygotowywane tą metodą są soczyste i delikatne w smaku. Nie trzeba się bać, że domowa wędlina będzie surowa, to sprawdzony metoda, gdyż robiłam wędliny tą metodą wiele razy. W zależności od wielkości i gatunku mięsa jedynie wydłużamy czas gotowania od 5-10 minut, ale odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin
Schab gotowany to wędlina, którą przygotowuję nie tylko od Święta, przygotowuję domowe wędliny bardzo często. Odkąd w TV co rusz mówi się o aferach mięsnych, odświeżanych wędlinach czy mięsie zaczęłam przygotowywać domowe wędliny.
Przygotowuję również domową wędlinę surową suszoną .
Ten schab gotowałam 2 razy po 5 minut (od zagotowania), ale odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin, jednym ze składników używanym podczas gotowania jest majonez Winiary.
Schab gotowany (domowa wędlina)
1 kg schabu,
2 litry wody,
3-4 łyżki soli, (można zmniejszyć jeśli uważamy że to za dużo)
6 ziaren jałowca,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
4 ząbki czosnku,
1,5 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary,
1,5 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki majeranku,
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego.
Mieszamy wodę ze wszystkim składnikami. Wkładamy do zimnego płynu schab, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, wyłączamy, studzimy w wywarze, ja zostawiłam na noc schab w wywarze. Na drugi dzień znów go zagotowujemy, gotujemy ponownie 5 minut, studzimy zostawiając w wywarze przynajmniej 6 godzin i mamy domowy, pyszny, soczysty schab:)
Tak przygotowany schab znika u mnie w ciągu 2-3 dni. Wszyscy taką wędlinę uwielbiają.
Wyprzedzając pytanie po co majonez? Dodatek majonezu powoduje, że wędlina nie jest sucha, tylko soczysta. Podobne właściwości ma musztarda, więc majonez można nim zastąpić.
Smacznego.
Super! Taka domowa wędlinka to niebo w gębie! 🙂
Właśnie się gotuje 🙂 Schab w 10 min znika u mnie prawie w tym samym tempie, teraz czas na coś nowego, dziękuję za przepis! 🙂
Pingback: Schab peklowany parzony - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam, bardzo zainteresowały mnie przepisy z Pani strony. Naczytałam się też trochę o peklowaniu mięsa i jadzie kiełbasianym. Czy w przypadku tego przepisu nie ma konieczności dodania soli peklowanej? Pytam dlatego, że gotujemy schab tylko 2x po 5 minut… Zupełnie się na tym nie znam, więc bardzo proszę o wyjaśnienie.
Kasiu, jadu nie musisz się bać, schab studzimy w tej zalewie, parzenie odpowiednio go konserwują.
Dziękuję za szybką odpowiedź, schab już czeka w lodówce, a nakarmić takimi pysznościami chcę także mojego rocznego synka, więc dlatego wolę się upewnić co i jak 😉
Pozdrawiam
Mam parę pytań – jeśli można? JAk dodać czosnek? Zetrzeć = przecisnąć przez praskę? czy całe ząbki? Jak już pierwszy raz zagotuję – to czy do lodówki wstawić czy zostawić na zewnątrz na 6 godzin? Ślinka mi cieknie – nie mogę się doczekać (już 1wszy raz zagotowałam 🙂 )
Ani, czosnek może być cały lub przekrojony. Schab w garnku zostawiamy na zewnątrz, nie ma potrzeby by stał w lodówce.
Dziękuję za odpowiedź. Szkoda tylko teraz tą całą wodę (wywar) wylewać 🙂
Schab w garnku stał na zewnątrz. (zapomialam go wieczorem schować w lodówkę 😛 – i dobrze) 🙂 teraz juz prawie 3 godzinę się studzi (po 2 gotowaniu) więc jeszzce 3 godziny i spróbuję co to też wyszło 🙂 Pozdrawiam. Aniela z Olsztyna.
Ani, można zrobić na niej np. żurek 🙂
No tez mi mąż podsunąl ppomysł że np. Fasolowa. 🙂 zapytam czy może chce zurek?
Jeśli ma to być w 100% „domowa” wędlina, polecam również zrobić samemu majonez. Winiary to po części chemia i jaja w proszku,więc nic dobrego (oprócz oleju rzepakowego)
Majonez robię czasami http://straga.pl/swietauroczystosci/wielkanoc/przepis-na-domowy-majonez-2/, ale i tak uważam, że majonez Winiary to najlepszy w smaku majonez!
Nie chodzi o najlepszy w smaku, chodzi o te dodatki które w nim są 😉
W końcu domowy majonez można trzymać ledwo tydzień w lodówce-zaś taki kupny…No długo 😉
czy to jest kryptoreklama majonezu Winiary, a nie może być Kielecki ?
Winiary stosuję od zawsze, Kielecki jest za kwaśny, jak chcesz to zrób sobie domowy http://straga.pl/swietauroczystosci/wielkanoc/przepis-na-domowy-majonez-2/
Właściwie to chyba chodzi o ocet i gorczycę z majonezu czy musztardy. Sam majonez kwestia gustów. Ja akurat uwielbiam Kielecki, ale schab spróbuję na samej musztardzie.
Pozdrawiam,
z uznaniem dla warsztatu kulinarnego (po części zazdroszcząc ;))
Właśnie skończyłam. Niestety mój schab nie wygląda tak różowo i smakowicie jak ten na zdjęciu. Jest raczej szaro – brązowy. Czy zrobiłam coś nie tak ? Starałam się trzymać ściśle przepisu .
Może to jest zależne od jakości schabu. Na 100% różowy pozostanie jeśli dodamy do gotowania pomniejszymy ilość soli zwykłej i dodamy 1 łyżkę soli peklowej.
Witam,
Właśnie zrobiłam zalewę przyprawy , musztarda, majonez i woda. Włożyłam schab – zagotowałam , wg. mnie majonez się zważył ,co robić dalej? Pozostawić w zalewie czy wyciągnąć? Bardzo proszę o odpowiedź,
Pozdrawiam
Ania
Majonez tak się zachowuje, bez obawy, ma zostać w płynie, rano znów zagotować i parzyć, zostawić na 6 godzin.
Dziękuję ,na blogu ma Pani pyszne przepisy,:)
Soli peklowej nie wolno podgrzewać ani gotować. Tworzą się trujące związki. . Gotowanie zalewy z solą peklowaną to jak wyprodukowanie trucizny. Do gotowania tylko sól kuchenna. Poza tym przepis super!
Karol, w tym przepisie nie ma mowy o soli peklowej.
Miła Pani Jolu! Korzystam z Pani przepisów dość często . Są świetne.
Mam pytanie czy faktycznie sól peklowa nie nadaje się do gotowania?
Ma Pani rację twierdząc, że majonez Winiary jest najlepszy.
Pozdrawiam KK
Pani Katarzyno, sól peklowa nadaje się do gotowania, ale w mięsach gotowanych nie ma zastosowania konserwującego tylko smakowe i wizualne-kolor. a co do majonezu najlepszy to jest domowy, czasami go nawet robimy. Pozdrawiam.
Ileż to można klepać o tym majonezie domowym,przepis dotyczy schabu,a tu jedno i to samo.
Jutro zaczynam robić schabik – trzymajcie kciuki żeby mi wyszło !
W jaki sposób uzyskała Pani taki kolor skórki schabu ? Bo używając tego przepisu jest to nie możliwe gdyż to jest mięso gotowane a nie pieczone/wędzone, mam duże obawy co do oryginalności zdjęć w stosunku do przepisu ale z chęcią poznam te tajniki.
Wszystkie potrawy ukazane na zdjęciach przedstawiają efekt końcowy przepisu. Uważa Pan, że kupiłam ten schab i ułożyłam go na desce do zdjęcia? Uśmiałam się gdy przeczytałam taką sugestię.
A jeżeli mam kawałek schabu 1,5 kg to ile powinnam gotować, też 5 min?
Tak, też 2 x po 5 minut.
O tyle ile jest więcej schabu tj. 30% o tyle zwiększyłem ilość składników do wywaru plus wody. Czy będzie ok?
Gotowanie schabu , łopatki , mięsa z indyka tym sposobem tylko znane mi od paru lat . Mięsa nacieram ziołami których używam majeranek, pieprz i solą poprzedniego dnia i trzymam w lodówce . Na wieczór gotuje przez 6 minut i zostawiam w gorącej wodzie przez noc do wystygnięcia, następnego dnia powtarzam gotowanie 4 minuty i zostawiam do wystygnięcia w wodzie. Te przepis podawano w R.MARYJA . Sprawdzony przepis mięso nigdy nie kruszy się przy krojeniu.
Te 5 min to od momentu wrzenia wywaru czy calkowity czas gotowania to 5min ?
Jak woda zacznie wrzeć i bulgotać, to dopiero liczymy czas gotowania.
Ja zrobiłam wg przepisu i wyszedł suchy i kuszący nie taki jak na zdjęciu.
Dzień dobry, a ja mam pytanie o ilość wody. Wszędzie w sieci ten schab musi być koniecznie gotowany w 2l wody. W garnku jaki mam woda + „wyporność” schabu powoduje napełnienie po krawędź i kiedy całość wrze, kipi. Czy można zmniejszyć tylko ilość wody czy trzeba dostosować ilość przypraw i jak?
Pozdrawiam
Mięso musi być przykryte wodą, więc trzeba ilość dopasować do wielkości mięsa i garnka. Jeśli zmniejszasz ilosc wody, to proporcjonalnie zmniejsz tez ilość soli, bo reszty przypraw nie trzeba.
Schab idealny lepszego nie jadlem.Pozdrawiam
Witam!
Moje pytanie, czy do momentu zagotowania ma się szybko zagotować czy wolno? Bo mięsko wkładamy do zimnej zalewy a od momentu zagotowania 5 minut.
Aniu, nie wiem na czym gotujesz, ma się woda zagotować i już, w jakim tempie nie jest ważne, ważny jest czas liczony od zagotowania.
Co zrobić żeby skórka nie była biała tylko taka jak na zdjęciu?
Co zrobić żeby skórka nie była biała tylko taka jak na zdjęciu?
Mi zawsze taki wychodzi, według mnie ten kolor pochodzi od przypraw.
Ja gotuję tak schab od lat…i nie ma możliwości żeby skórka tak wyglądała. Na tym zdjęciu jest wielkie przekłamanie
To jest schab z tego przepisu niby czemu miałabym wstawiać inne zdjęcia, wszystkie zdjęcia na tym blogu są do prawdziwych potraw.
Czy na surowym schabie moze byc troche tłuszczu?
może być, jak Tobie to nie przeszkadza.