Schab pieczony faszerowany warzywami

Dzisiaj kolejna propozycja na pieczony schab- Schab pieczony faszerowany warzywami, a właściwie warzywnym relish. Natarty został też wędzoną papryką, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Schab jest soczysty, z nutą pikantnej słodyczy, jest doskonały w smaku,  na którego wygląd miękną kolana, a smak i zapach zwala z nóg 😉

Jak zrobić schab:
Schab peklowany parzony
Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem
Schab pieczony z pieprzem i majerankiem

Schab pieczony faszerowany warzywamiSchab pieczony faszerowany warzywami

składniki:
schab wieprzowy bez kości o wadze ok. 1,3-1,5 kg
1 łyżeczka soli
1 łyżeczk1 soli peklowej
2 czubate łyżeczki wędzonej papryki
1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka rozmarynu
½ łyżeczki kminku
2 łyżeczki czosnku granulowanego

Słoik relish z papryki, pomidorów i papierówek

Jak zrobić pyszną roladę schabową faszerowaną i upieczoną w piekarniku? Sposób poniżej.

Przygotowujemy mieszankę z przypraw i ziół. Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab rozcinamy ostrym nożem, aby powstał duży płat mięsa. Mięso nacieramy mieszanką przypraw i ziół z każdej strony, jedną stronę smarujemy zawartością słoiczka z relish (pastą) i dokładnie zwijamy. Mięso obwiązujemy wędliniarskim sznurkiem, aby po upieczeniu mięso miało ładny kształt. Przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką  i wstawiamy do lodówki na 12 godzin aby się zamarynowało. Wyjmujemy naczynie ze schabem na ok. 30 minut, aby naczynie uzyskało temp. pokojową przed włożeniem do gorącego piekarnika. Wstawiamy naczynie ze schabem (lub brytfankę)   do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Kilka razy schab spryskałam wodą podczas pieczenia. Można też do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby woda nawilżała schab podczas pieczenia. Pieczemy schab ok.1 h i 30 minut, następnie na 15 minut włączamy termoobieg, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy schab w piekarniku do ostygnięcia.

Tak upieczony schab wieprzowy jedliśmy solo, do kanapek krojąc go w dość grube plastry, ale można do niego dorobić sos pieczeniowy i zjeść jako drugie danie na obiad.. Smacznego!

Schab pieczony faszerowany warzywamiSchab pieczony faszerowany warzywamirelish warzywny

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *