Nie było czasu na wstawienie tego przepisu przed świętami. Nic straconego, można ją zrobić bez okazji. Zawsze piekę i gotuję mięsa samodzielnie. Mięsne domowe wyroby są o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze od tych sklepowych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszną, gotowaną domową szynkę, która najpierw była cały tydzień peklowana, a potem ugotowana dwa razy po 10 minut z odstępem całonocnym. Szynka domowa gotowana wyszła idealna w smaku! Przepis ten mogę polecić każdemu. Oprócz tego, że szynka jest bardzo bardzo smaczna, do tego jest soczysta i aromatyczna.
Szynka domowa gotowana jest wyborna, nie ma nic lepszego na świąteczne śniadanie, czy na zwykłe kanapki.
Polecam też Szynka gotowana z jałowcem
Składniki:
2 surowe szynki po ok. 1 kg
Zalewa do peklowania :
- 3 l wody
- 180 g soli peklowej (60 g x litr)
- 3 duże ząbki czosnkuprzyprawy do gotowania szynek:
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- kilka ziaren jałowca
- kilka papryczek chili Jalapeno
- czosnek
Szynki myjemy, przekładamy do kamiennego garnka, zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody wymieszanej z solą peklową, dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku, obciążamy talerzykiem i słoikiem z wodą aby szynki nie wypływały, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 7 dni w zależności od wielkości szynki im większa tym dłużej, przechowywać ją w temperaturze 4-6 stopni C. Przekładamy mięso podczas peklowania.
Po wyjęciu z solanki szynki wkładamy do siateczki masarskiej (potrzebna pomoc drugiej osoby) i związujemy z obu stron. Można gotować szynkę jak w tym przepisie Szynka domowa gotowana przez ok. 90 minut, po ugotowaniu przykryć pokrywką i zostawić na całą noc w chłodnym miejscu.
Ale ja tym razem gotowałam szynkę innym sposobem tzn. podobnie jak w tym przepisie Szynka gotowana pikantna tylko czas wydłużyłam do 2 x 10 minut ze względu na to, że szynki były w siatce masarskiej.
Do zimnej wody dodałam wszystkie wyżej wymienione przyprawy wraz z majonezem i musztardą , włożyłam szynki, zagotowałam wodę, gotowałam szynki na małym ogniu 10 minut. wyłączyłam i studziłam, przez noc szynki leżały w zalewie. Na drugi dzień znów zagotowałam całość i gotowałam ponownie 10 minut, szynka stygła w zalewie. Po wystudzeniu szynki wyjęłam z zalewy, osuszyłam ręcznikiem papierowym, po rozkrojeniu była delikatnie różowa, pyszna i soczysta:)
Można ściągnąć siatkę z szynek i pokroić w plastry, jest doskonała z chrzanem czy też z ćwikłą.
Domowe wędliny to jest to. Ten smak jest tak inny od tego co można dostać w sklepach, że warto poświęcić czas aby mieć domową wędlinę. Musze wypróbować Twój przepis, bo ten majonez nie daje mi spokoju 🙂
Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day.
It will always be interesting to read through articles from
other writers and practice a little something from their
websites.
Czy do tej szynki konieczny jest kamienny garnek? Można zastąpić go zwykłym? Gdzie kupić siateczkę masarską?:-)
Przygotowuję w kamiennym garnku, gdyż nie wydzielają się z niego jakieś niezdrowe składniki, które mogą wnikać do szynki. Może być jakieś kamionkowe, wysokie naczynie jak do kiszenia ogórków. Siatkę kupuję w lokalnym sklepie masarskim, trzeba się popytać na swoim terenie. Tam też kupuje osłonki na kiełbasy.
Zapraszam do mnie po artykuły do wyrobów domowych, jest też siateczka do szynek.
Bardzo bym chciała kupić osłonki do kiełbasy i siatki do szynek ,aby zrobic wędlina samemu .Pozdrawiam
Osłonki do kiełbas i siatki można dostać u rzeźnika, oraz są w większych marketach.
Na pewno Pani gotuje 2 razy po 100 min., a nie po 10 min. Proszę o odpowiedź.
2 razy po 10 minut 🙂
Ja już od paru lat tak gotuję szynkę, jest pyszna.
Sklepowe wędliny i inne wyroby wędliniarskie chowają się przy tych domowych. Najlepsza opcja to zacząć samemu dla siebie „produkować” mięsko albo kupować u sprawdzonych lokalnych „producentów”.
Ja już od paru lat tak gotuję szynkę, jest pyszna.
Witam czy ma się rozumieć że po gotowaniu 2 xpo 10 min szynka jest miękka , jak to może być żeby 20 miesi było miękkie?
Tak jak w opisie gotowałam szynki na małym ogniu 10 minut, wyłączyłam i studziłam przez noc w zalewie. Na drugi dzień znów zagotowałam całość i gotowałam ponownie 10 minut, szynka stygła w zalewie. Po wystudzeniu szynki wyjęłam z zalewy, osuszyłam ręcznikiem papierowym, po rozkrojeniu była delikatnie różowa, pyszna i soczysta:)