Aby przygotować wędlinę drobiową nie jest potrzebny szynkowar, wystarczy słoik, mięso i przyprawy, utrwala się wędlinę poprzez pasteryzowanie słoików. Wędlina ze słoika przygotowana tym sposobem jest pyszna, bez konserwantów, wspomagaczy.
Często robię kiełbasę słoikową przy okazji przygotowywania domowej białej kiełbasy, albo pasztet do słoika. Ale ostatnio wymyśliłam sobie, że przygotuję w podobny sposób wędlinę drobiową z udek kurczaka, ale nie z mielonego mięsa tylko z krojonego.Kurczak doskonale nadaje się do tego typu wyrobów domowych. Bardzo lubię galaretkę, która wytwarza się podczas przygotowywania tej wędliny domowej.
Składniki:
4 udka kurczaka
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli peklowe
1/2 łyżeczki soli jodowanej
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka suchej żelatyny
Udka z kurczak luzujemy z kości, ściągamy skórę, mięso kroimy w kostkę, ja doprawiłam mieszanką przypraw przygotowaną z :1 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 ziarenek rozkruszonego ziela angielskiego, 1 listka laurowego, 1 łyżeczki soli peklowej +trochę zwykłej soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego (przyprawy to kwestia naszych upodobań, możecie wykorzystać coś innego) dodajemy 1 łyżeczkę suchej żelatyny, mieszamy wszystko. Mięso wkładamy ciasno do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości (najlepiej prostych, nie będzie wtedy problemu z wyciągnięciem mięsa), dokładnie zakręcamy nakrętki i ustawiamy w wysokim garnku. Ja na dno garnka zawsze kładę ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 60 minut na małym ogniu. Zostawiamy w garnku do ostygnięcia, następnie pasteryzujemy 45 minut i znów zostawiamy słoiki w garnku aż ostygną. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika. Potem wstawiamy słoiki z wędliną drobiową do lodówki.
Wędlina drobiowa ze słoika jest idealna do kanapek. Wiemy co jemy.
Powiem szczerze, że nigdy takiej wędliny ze słoika nie robiłam, ale przepis mnie zachwycił i został juz wydrukowany i zamierzam w najbliższym czasie zrobić. Możesz tylko zdradzić ile słoiczków wyszło z tej porcji??
Z tej porcji wyszły 2 pełne słoiki jak na zdjęciu o poj. 500 ml.
co moge uzyc zamiast soli peklowej, tutaj czegos takiego nie ma. Przepis bardzo mi sie spodobal.
Zwykłej soli 🙂
A filety się nadadzą?
Pewnie, że tak, ale dla mnie filety z piersi do tego typu przetworów to zbędny wydatek, ja wolę wykorzystać czyste mięso z ćwiartki kurczaka.
A ile czasu można przechowywać tą wędlinę – oczywiście w zamknięciu 🙂 Czy konieczne jest jej przechowywanie w lodówce? Czy nie popsuje się będąc kilkanaście godzin poza lodówką?
Jeśli pasteryzacja przebiegła prawidłowo, a masz jakieś chłodne pomieszczenie w mieszkaniu to pewnie, że może stać poza lodówką. Ja nie robię jakiś wielkich ilości, więc mieszczą mi się w lodówce.
narobiłaś i dziś apetytu , wypróbuję wkrótce 🙂
Tego mięsa nie trzeba gotować? Wkładamy do słoików surowe?
Tak surowe mięso, one przestaje być surowe podczas pasteryzacji 🙂
4 udka czy 4 ćwiartki z kurczaka?
Ja na to mówię udka, fakt ćwiartki 😉
Robiłam i jest przepyszne ☺ Oczywiście nie była bym sobą jak bym trochę w przepisie nie pozmieniała. Zrobiłam z mięsem mieszanym czyli dałam i udka i pierś.
Czy cwiartki wkladamy surowe? I czy nie zalewamy jakims rosolem lub cos podobnego?
Surowe mięso niczym nie zalane, proszę przeczytać dokłądnie opis i komentarze wszystko jest napisane. Pozdrawiam.
Pingback: Łopatka mielona ze słoika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Po łopatce przyszła kolej na wędlinę kurczakową 😀 Okazało się że jest jeszcze lepsza niż łopatka.Mój 7 letni syn zajadał się mieloną łopatką a jak spróbował tej wędliny to tylko się pyta czy jest jeszcze kurczaczek 😀 Z tej porcji mi wyszło 2 słoiki po 300 ml i jeden 200 ml.I zastanawiam się czy następnym razem nie zrobić jej w jelicie ,myślę że łatwiej byłoby kroić.
Chciałabym zrobić taka wędlinę, ale ze zmielonego miesa drobiowego. Nie mam pojęcia czy to w ogóle wyjdzie. Proszę o podpowiedź.
Ze zmielonego polecam nasz przepis na kiełbasę ze słoika , tam jest mielone mięso.
Czy koniecznie trzeba dodać żelatynę?
Ja dodaję, ale mozna pominąć w ostateczności.
Właśnie wekuję, super przepis. Skorzystam również z innych, bardzo mi się podobają.
Jutro wypróbuję przepis, mam dość sklepowej wędliny. do dzisiaj peklowałam i piekłam mięso,ale myślę, że czas to zmienić. dziękuję za przepis