Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana
Najpierw podam Wam przepis jak zrobić samemu domową białą kaszankę, tym razem z kaszą jęczmienną perłową. My uwielbiamy kaszankę, szczególnie białą kaszanką bez krwi, którą przygotowujemy od czasu do czasu domowym. Aby domowa kaszanka była faktycznie białego koloru trzeba wykorzystać mięso wieprzowe zamiast płucek, czy wątróbki, gdyż kaszanki z ich udziałem mimo, że nie wykorzystujemy krwi w trakcie obróbki cieplnej ciemnieją tak jak te w przepisie na domową białą kaszankę z kaszą pęczak.
Polecam również przepis na kotlety z kaszanki i przepis na pierogi z kaszanką.
Domowa biała kaszanka zapiekana z cebulą i tymiankiem:
Składniki:
1,5 szklanki o poj. 250 ml kaszy jęczmiennej perłowej
3 szklanki domowego rosołu
1 duża cebula
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
ziele angielskie, 5 ziaren roztartych w moździerzu
1 łyżka oleju rzepakowego
Mięso mielone z łopatki wieprzowej (ok. 500-600 g) zmielone na sitku ok. 5-6 mm
jelita wieprzowe
Kilka gotowych białych kaszanek
cebula
świeży tymianek
1 łyżka oleju do posmarowania formy
Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, podsmażamy na oleju na złoto. Kaszę jęczmienną perłową gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy do dużej miski, do ciepłej jeszcze kaszy dodajemy surowe mięso wieprzowe. Dodajemy również do kaszy podsmażoną cebulkę. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, roztartym zielem angielskim i gałką muszkatałową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Do nadziewarki do wyrobów domowych wkładamy masę, na końcówkę masarską do kiełbasy nakładamy umyte jelita, zawiązujemy końcówkę jelita i napełniamy je niezbyt ciasno ciepłą masą, pamiętając, że kasza jeszcze po sparzeniu napęcznieje i jeszcze będziemy zwijać kaszankę w porcje. Tak przygotowaną domową kaszankę przekładamy do garnka z wrzącą wodą, doprowadzamy ją ponownie do wrzenia, przykrywamy garnek pokrywką i wyłączamy gaz. Kaszankę parzymy ok. 20 minut.
Taka kaszanka jest już gotowa do jedzenia, ale można ją jeść na zimno, ale ja przygotowałam kaszankę zapiekaną w piekarniku z cebulką i tymiankiem.
Na blaszce wysmarowanej tłuszczem układamy porcje kaszanki, pomiędzy nimi układamy ćwiartki cebuli i świeży tymianek. Pieczemy kaszankę w 150 stopniach ok. 30 minut, aż kaszanka będzie złota. Smacznego!
Ile potrzeba miesa wieprzowego i na jakim sitku trzeba go mielic?
Krystyna już uzupełniłam inf, ok. 500-600g zmielone na sitku 5-6 mm, ale jak chcesz mieć bardziej mięsną to możesz dodać więcej.
Bonjour de France!
j’ai fait cette recette deux fois. Je l’ai traduite en français et ma professeur de polonais me la corrigée.
Toute la famille s’est régalée. Le gout est unique.
C’est un boudin blanc de qualité. Je vais en refaire pour les fêtes de fin d’année
Salutations. Daniel
Bonjour de Pologne 🙂
Très heureux que vous l’avez apprécié. Peut-être avez-vous des recettes intéressantes pour le fromage de présure?
Cordialement
Witam, czy można taka kaszankę zagotować w słoiki?
Tak, można pasteryzować w słoikach.
Bonjour de france !
J ai de nouveau fait cette recette. Toute la famille a apprecié. C est une recette naturelle . Les recettes de boudins blancs en France ne sont pas du tout les même avec beaucoup de lait et chère pour ce que c est. Encore merci pour la recette. Daniel P