Domowy zakwas na żurek.
Zakwas potrzebny jest do przygotowania tradycyjnego żuru, żurku, barszczu białego. O ile przepisów i receptur na taką zupę jest wiele, o tyle według mnie zakwas na najlepszy żurek wielkanocny musi być zrobiony tradycyjnie w domu. Można iśc na łatwiznę i kupić zakwas w sklepie, mozna nawet zrobić żurek z torebki, ale to już nie będzie domowy żurek na zakwasie.
Jesteśmy z Piotrem samowystarczalni, gdyż sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę i inne przetwory, robimy też domowe zakwasy na świąteczne zupy, zakwas na żurek i zakwas na barszcz czerwony. Przepis na zakwas na żurek podawałam pona 9 lat temu w przepisie na domowy żurek na zakwasie.
Zakwas można przygotować samemu albo kupić gotowy w szklanej butelce (nie w plastykowej). Potrzebny jest do ugotowania żurku, Żurek to bardzo pyszna zupa, podawana u nas na wielkanocne śniadanie. Na Wielkanoc dodajemy do żurku białą kiełbasę. i podajemy go w chlebowych miskach.Polecam przygotowanie go w domu, gdyż jest proste i mało kłopotliwe. Gdy zrobimy więcej można przelać do butelki i trzymać w lodówce.
Często się pytacie czym różni się żurek od białego barszczu. Różnica jest w mące, którą używa się do zrobienia zakwasu. Zakwas do barszczu białego przygotowywany jest z mąki pszennej, zaś do żurku z mąki żytniej. ja tym razem wykorzystałam mąkę żurkową, to nic innego jak mąka żytnia 2000.
Jak zrobić domowy zakwas na żurek wielkanocny, odpowiedź jest w dzisiejszym przepisie krok po kroku.
Jak przygotować domowy zakwas na żurek?
SKŁADNIKI NA domowy ZAKWAS:
– 2-3 liście laurowe
– 1 kromka suchego chleba razowego lub żytniego /opcjonalnie/
Do wysokiego słoja wsypujemy żytnią mąkę i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, mieszamy aby nie było grudek. Następnie dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie liść laurowy oraz opcjonalnie kromkę żytniego chleba, mieszamy. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy na minimum 3 dni w ciepłe miejsce. Codziennie zakwas mieszamy. Gdy zakwas pachnie i smakuje kwaskowo to znak, że jest już gotowy. Zakwas przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce. Przed gotowaniem żurku można przecedzić.