Domowy żurek na zakwasie

Często otrzymuję pytania czym się różni żurek od białego barszczu. Różnica jest w mące, której się użyło do zakwasu. Zakwas do barszczu białego przygotowywany jest z mąki pszennej, zaś do żurku z mąki żytniej. Dodatki do żurku to najczęściej biała kiełbasa lub inna, ugotowane na twardo jajka i ziemniaki. My podajemy w osobnym naczyniu puree z ziemniaków, wymieszane z podsmażonym boczkiem, ale niektórzy dają ziemniaki do środka żurku. Zakwas można przygotować samemu w domu albo kupić gotowy w szklanej butelce (nie w plastykowej). Żurek to bardzo pożywna zupa, która doskonale zastępuje  cały obiad. Na Wielkanoc dodajemy do żurku białą kiełbasę. i podajemy go w chlebowych miskach.

Domowy żurek na zakwasie w codziennym wydaniu.
Domowy żurek na zakwasie

Jak przygotować domowy zakwas na żurek?
SKŁADNIKI NA domowy ZAKWAS:

– 1 szklanka mąki żytniej lub żurkowej
– 3-4 szklanki wody
– 1 kromka suchego chleba razowego lub żytniego /opcjonalnie/
– 3-4 ząbki czosnku
-4-5 ziaren ziela angielskiego,
2-3 liście laurowe
Przygotowanie ZAKWASU:
Do wysokiego słoja wsypujemy żytnią mąkę i zalewamy  ciepłą przegotowaną wodą, mieszamy aby nie było grudek. Następnie dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie liść laurowy  oraz opcjonalnie kromkę żytniego chleba, mieszamy. Słój przykrywamy gazą  i odstawiamy na minimum 3 dni w ciepłe miejsce. Codziennie zakwas mieszamy. Przed gotowaniem żurku przecedzamy.

SKŁADNIKI na przygotowanie żurku:

– włoszczyzna
– 250 g wędzonego boczku
– 4  kiełbasy najlepiej białe domowej roboty
– majeranek, natka pietruszki
– sól, pieprz,
– 2  listki laurowe
– 4  ziarna ziela angielskiego
– 3 ząbki czosnku
– słodka śmietana (można pominąć)
– jajka ugotowane na twardo
– zakwas

Przygotowanie ŻURKU:
Boczek kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy. Zalewamy wodą i gotujemy  z włoszczyzną, zielem angielskim i listkami laurowymi ok. 20 min, w połowie gotowania wkładamy podsmażoną, pokrojoną w kostkę  kiełbasę (białą kiełbasę kroimy w plastry). Wlewamy ok. 1/2 litra zakwasu , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek . Żurek można zabielić słodką śmietaną (nie jest to konieczne), a w razie potrzeby doprawiamy żurek solą i czarnym pieprzem. Żurek podajemy z plasterkami ugotowanego jajka na twardo. My do  żurku podajemy puree z ugotowanych  ziemniaków, wymieszanych z podsmażonym boczkiem.
Domowy żurek na zakwasie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

8 myśli nt. „Domowy żurek na zakwasie

  1. Pingback: Żurek z koncentratu Winiary - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. mam obawy przed dodaniem chleba razowego, bo doczytałam na kilku blogach, że spowodował to iż zakwas spleśniał, czy chleb jest konieczny? czy zdarzyło się Pani, że zakwas spleśniał?

  3. Pingback: Żurek z klopsikami z białej kiełbasy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Chleb do żurku. Chlebowe miski. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *