Grzybowa a’la flaczki
SKŁADNIKI:
- 6 szyjek kurzych
- 1 wędzona kość od karkówki
- 1 marchew
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 7 kapeluszy kani
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka chilli
- 1 łyżka przyprawy do flaków Kotanyi
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 1 łyżka śmietany do zup
- 1 łyżka margaryny
PRZYGOTOWANIE: Kości i szyjki kurze zalać 2 litrami wody, dodać 2 łyżeczki soli i gotować, gdy pojawią się szumowiny na powierzchni usunąć je. Gotować dalsze 20 minut. W między czasie zetrzeć na tarce jarzynowej marchewkę i seler. Do zupy dodać wszystkie przyprawy. Umyte kanie pokroić w paski, a cebulę w kostkę, podsmażyć to na łyżce margaryny, następnie wraz z tartymi warzywami dodać do zupy i gotować 15 minut. Do zupy na sam koniec dodać łyżkę śmietany do zupy i wymieszać. Zupę rozlać do miseczek i udekorować listkiem pietruszki.