Zbieracie grzyby? My bardzo lubimy chodzić z Piotrem do lasu, zbieramy grzyby, a przy okazji mamy spacer. Kurek jest pełno w lesie. Prawdziwki i podgrzybki zawsze suszymy suszarce do grzybów. Czy można sobie wyobrazić świąteczny stół bez potraw z grzybami?
Nie nie ma w tej chwili grzybów jeszcze tyle, aby opłacało się wyciągnąć suszarkę, trzeba wykorzystać więc świeże grzyby.
Zupa grzybowa z grzankami to pyszna, aromatyczna propozycja na późno letni i jesienny obiad.
Składniki:
250 g prawdziwków i podgrzybków
600 ml rosołu
1 łyżka masła
1 cebula
2 łyżki mleka
50 ml śmietany 36 %
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i chili w młynku
1 bułka kajzerka
Przygotowanie:
Grzyby myjemy i kroimy w plastry, korzonki od prawdziwków w padeczki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na roztopionym maśle. Dodajemy grzyby i dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący rosół i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i chili (jak kto woli czarnym pieprzem). Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem, uzupełniamy śmietaną i wlewamy do ciepłej zupy, pozostawiamy na ogniu, mieszamy i zagotowujemy.
Kajzerkę kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni.
Zupę grzybową podajemy z grzankami i natką pietruszki. Smacznego.
Pingback: Zupa kurkowa. Zupa z kurek - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię