Najlepsza zupa rybna z batatami, moja ulubiona i nie tylko moja ulubiona. Już jakiś czas mieszkamy w portowym mieście, więc teraz mamy regularny dostęp do wszelakich ryb i to wykorzystujemy. Zupa rybna czy smażone ryby przynajmniej raz w tygodniu gości na naszym stole.
Ta zupa rybna z dorsza z batatami skrada serce każdego kto ją zje. Jest rewelacyjna w smaku, do tego bardzo pożywna i nigdy się nie nudzi. To zupa, którą mogę jeść codziennie podobnie jak rosół. Zastanawiam się nawet czy w tym roku nie pojawi się na wigilijnym stole zamiast barszczu czerwonego z uszkami. I myślę, że w tym roku polska tradycja pójdzie w odstawkę. Bo warto czasami otworzyć się na nowe smaki. Ta zupa rybna ugotowana wg mojego przepisu jest prosta i szybka do przygotowania. Jest pikantna, z dużą ilością warzyw i delikatnym dorszem, z całą pewnością zachwyci Was tak jak nas J
Polecam też przepis na Halászlé. Węgierska zupa rybna halaszle., Zupa z łososiem z warzywami, Zupa z łososiem i ziemniakami, Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem.
Zupa rybna z batatami, składniki na zupę, Ilość porcji dla 6 osób
500 g (6-7 sztuk) filetów dorsza, u mnie czarniak (filet bez skóry)
2 litry bulionu warzywnego, wywaru warzywnego lub 2 kostki bulionowe rozpuszczone w 2 litrach wrzątku
1 duża cebula
2-3 marchewki
1 duży batat (słodki ziemniak) ten warzył 600 g
¼ selera
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
½ zielonej papryki
3 ząbki czosnku
500 g przecieru pomidorowego
1 kopiasta łyżka ostrej pasty paprykowej, tutaj ostra turecka pasta paprykowa bibersalçası
2 łyżki oleju rzepakowego
domowa przyprawa z z chili, pieprzem, tymiankiem, oregano, różową solą
2 sztuki- liść laurowy i 4 ziarna-ziele angielskie
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, ja zawsze daję cukier dla równowagi smaku gdy używam przecieru lub koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
Najlepsza zupa rybna z batatami, sposób przygotowania:
Obrać marchewkę, bataty, seler, czosnek i cebulę. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Seler zetrzeć na tarce z dużymi otworami, marchew pokroić w plastry, bataty w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, kolorowe papryki pokroić w kostkę. Filety z dorsza pokroić w paski.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę, czosnek, dodać marchew i seler, podsmażyć 5 minut, dodać bataty i paprykę poddusić ok. 5 minut pod przykryciem. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka z gorącym bulionem warzywnym. Wlać przecier pomidorowy, dodać pastę paprykową i wszystkie przyprawy. Gotować ok. 15 minut.
Filet z dorsza dodać do zupy i gotować jeszcze ok. 10 minut tak aby dorsz się nie rozpad. Tuż przed podaniem polecam posypać zupę rybną świeżą natką pietruszki. Smacznego!