Dorsz ze szpinakiem

Dorsz ze szpinakiem. Smażony dorsz czarniak ze szpinakiem. Czarniak to bardzo bliski krewny dorsza, którego nazywa się po prostu dorszem. Czarniaki nazywane są również dorszami czarnymi. Ostatnio robię z niego lekkie, letnie obiady, gdyż przepisy z dorszem czarniakiem są bardzo proste, a ich przygotowanie  nie jest czasochłonne.
Dorsz czarniak smażonySmażony dorsz czarniak ze szpinakiem

Smażona ryba w towarzystwie ryżu barwionego kurkumą i duszonego na maśle z czosnkiem i śmietaną szpinaku to jedna z moich propozycji na wykorzystanie tej smacznej ryby.

Dorsz czarniak występuje m.in. w Morzu Północnym i w Bałtyku. Więc mamy do niego dostęp cały rok, kupujemy świeże lub mrożone filety. Czarniak z niebieskim znakiem MSC pochodzi ze zrównoważonych połowów, a jego połowy są ściśle kontrolowane. To jedna z tych ryb, którą można kupować i konsumować z czystym sumieniem, ponieważ jej zasoby pozostają pod ścisłą kontrolą, populacje tych ryb nie są przełowione, a ich połowy mają niewielki wpływ na środowisko morskie.

Czarniak, podobnie jak dorsz, ma jasne i delikatne mięso, choć ma bardziej intensywny smak i ciemniejszy kolor. Mięso dorsza czarniaka posiada właściwości zdrowotne. Jest rybą chudą, gdyż w 100 g ma zaledwie 78 kcal i zawiera ok. 19 g białka. To ryba bardzo zdrowa ze względu na znikome ilości metali ciężkich, posiada wiele ważnych substancji odżywczych, min. kwasy Omega 3, witaminy A, E i z grupy B, oraz selen.

Dlatego czarniak polecany jest w diecie niskokalorycznej, zalecany jest też dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego, oraz z miażdżycą.

Dorsz czarniak nadaje się do smażenia i pieczenia. Sprawdza się też jako składnik zupy rybnej. Polecam moją najlepszą zupę rybną z batatami.

Sposoby smażenia ryby, kilka wskazówek Ryba smażona. Jak usmażyć rybę, Ryba w panierce z bułki i sera, Ryba w cieście naleśnikowym, Ryba smażona z patelni, Ryba w cieście piwnym, Flądra smażona z patelni,  Szczupak smażony sauté, Śledzie smażone

Składniki, Dorsz ze szpinakiem, porcja dla 1 osoby:
Dorsz czarniak – 2 filety bez skóry
szpinak mrożony- 6 kostek
czosnek – 1 ząbek,
gęsta śmietana – 3-4 łyżki,
masło – 1 łyżka,
olej do smażenia ryby,
mąka
sól i pieprz do smaku
jak zrobić ŻÓŁTY RYŻ: 50 g ryżu, odrobina soli, ok. 1/5 łyżeczki kurkumy. Ryż gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z kurkumą ok. 15 minut, ryż zostawiamy pod przykryciem aby wchłonął całą wodę i zrobił się sypki. Dzięki kurkumie ryż nabierze pięknego, żółtego koloru.

Jak przygotować szpinak w śmietanie? Czosnek drobno siekamy. Szpinak przekładamy do rondelka z rozgrzanym masłem. Szpinak z czosnkiem dusimy na niewielkim ogniu do momentu, aż płyn odparuje. Następnie dolewamy śmietanę i chwilę jeszcze dusimy cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jak usmażyć rybę? 2 filety z ryby doprawiamy solą i pieprzem. Obtoczonego w mące dorsza czarniaka smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 3-4 minuty na złoto. Usmażoną rybę serwujemy wraz z ryżem i przygotowanym wcześniej szpinakiem. Smacznego!
Dorsz ze szpinakiemSmażony dorsz czarniak ze szpinakiem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *