Rosół z makaronem i młodymi warzywami

Tradycyjny rosół gotowany z młodymi warzywami, podany z dodatkiem makaronu i młodej marchewki.

rosół z makaronem

  • 3  przednie porcje rosołowe
  • 3 młode marchewki
  • 1 młody por
  • 1 pietruszka
  • 1 mały  seler wraz z nacią
  • 1  cebula
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
  • mielony pieprz czarny
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • zielona natka pietruszki
  • makaron wstążki
  • maggi do smaku

Do dużego garnka wkładamy porcje rosołowe i zalewamy zimną wodą.  Dodajemy  umyte  warzywa (nie obierałam ich ze skórki),  cebulę,  1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść laurowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu , musimy uważać aby rosół się nie zagotował, ma tylko lekko pyrkać.  Gotujmy  na wolnym ogniu ok. 1 godzinę.  Na koniec doprawiamy mielonym pieprzem i ewentualnie  solą i maggi.  Marchewkę i mięso wyciągamy z rosołu, układamy na dużym talerzu. Na talerz wykładamy porcję makaronu, na środku układamy plasterki młodej marchewki. Zalewamy  wrzącym rosołem, posypujemy świeżą natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *