Tradycyjny rosół gotowany z młodymi warzywami, podany z dodatkiem makaronu i młodej marchewki.
- 3 przednie porcje rosołowe
- 3 młode marchewki
- 1 młody por
- 1 pietruszka
- 1 mały seler wraz z nacią
- 1 cebula
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
- mielony pieprz czarny
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- zielona natka pietruszki
- makaron wstążki
- maggi do smaku
Do dużego garnka wkładamy porcje rosołowe i zalewamy zimną wodą. Dodajemy umyte warzywa (nie obierałam ich ze skórki), cebulę, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść laurowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu , musimy uważać aby rosół się nie zagotował, ma tylko lekko pyrkać. Gotujmy na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. Na koniec doprawiamy mielonym pieprzem i ewentualnie solą i maggi. Marchewkę i mięso wyciągamy z rosołu, układamy na dużym talerzu. Na talerz wykładamy porcję makaronu, na środku układamy plasterki młodej marchewki. Zalewamy wrzącym rosołem, posypujemy świeżą natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.