Tajska zupa z kurczakiem. Często przygotowujemy zupy orientalne z owocami morza, dzisiaj proponuję zupę tajską z kurczakiem, z marchewką i świeżym ogórkiem, krojonymi w paski. Dzisiejsza orientalna zupa jest pikantna i aromatyczna z orientalnym posmakiem curry i mleczka kokosowego.
Tajska zupa z kurczakiem jest pyszna, aromatyczna, bardzo ją polecam.
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka oliwy
1 łyżka zielonej pasty curry lub łyżeczka przyprawy curry i ognista mieszanka przypraw + szczypta chilli
1 mała marchewka
1/2 ogórka
500 ml bulionu ewentualnie 1 kostka rosołu drobiowego
150 ml mleczka kokosowego
sól morska do smaku
świeża kolendra
Przygotowanie tajskiej zupy z kurczakiem:
Marynujemy mięso z kurczaka pokrojonego w kostkę z 1 łyżką oliwy i pastą curry, jak nie mamy to z łyżeczką przyprawy curry, soli morskiej, ognistej mieszanki przypraw. Rozgrzewamy patelnię dodajemy kurczaka i obsmażamy 3 minuty cały czas mieszając, przekładamy do rondelka. Marchewkę obieramy, kroimy w 4 cm paski, ogórka ze skórą kroimy również tak samo.Do garnka wlewamy 500 ml wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy usmażonego kurczaka i to co zostało na patelni, gotujemy 10 minut, dodajemy paski marchewki i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Wlewamy do rosołu mleczko kokosowe, dodajemy ogórka i chwilkę gotujemy. Dekorujemy świeżą kolendrą. Smacznego
Smacznego!