Zupa brokułowa z grzankami i chili

Kochamy zupy. Nam wystarczają za posiłek, jak jest zupa nie potrzebujemy drugiego dania. Zupy mogą być czyste, zabielane, gęste, kremowe, wszystkie są smaczne. Zupa brokułowa  z grzankami i chili to moja propozycja na szybki obiad. Można ją przygotować wykorzystując świeży brokuł lub też mrożony i warzywa, wybór należy do was. Ja akurat na przygotowanie obiadu nie miałam zbytnio czasu, w tej sytuacji zupa brokułowa z warzywami to było moje wybawienie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, w 30 minut zupa jest gotowa. Potrzebujemy jedynie blender, gdyż zupa będzie kremowa. Grzanki do zupy można przygotować samemu, pokroić chleb tostowy w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z rozgniecionym czosnkiem, wrzucić kawałki pokrojonego chleba i podsmażyć. takie grzanki to świetny dodatek do czystych zup.

Zupa brokułowa z grzankami i chili była pyszna, sycąca, rozgrzewająca, delikatnie pikantna. Z chili trzeba uważać, aby nie przesadzić, ale ta zupa doskonale wpisuje się w dietę 3D, którą rozpoczęłam wpisem na pikantny naleśnik z łososiem.

Zupa brokułowa

Składniki:

  • brokuł – 1 sztuka
  • sól – 1/2 słyżeczki
  • chilli w młynku Kotanyi
  • kika ziaren – kolorowy pieprz ziarnisty
  • rozgniecione 1 ziele angielskie
  • sól mordka
  • słodka śmietana 36 %– 50 mililitrów
  • grzanki czosnkowe
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler)

Przygotowanie:

2 oskrobane i umyte marchewki kroimy, wraz z pietruszką i selerem, nieważne jak, gdyż będziemy warzywa potem miksować na krem. Gotujemy w 750 ml wody z solą, rozgniecionym zielem angielskim, ziarnami kolorowego pieprzu ok. 15 minut.

Umyty brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw,  gotujemy do miękkości brokuła. Gdy brokuł jest odpowiednio miękki część odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy dokładnie na krem za pomocą blendera (ja mam Triblade Kenwood) następnie doprawiamy chilli, ewentualnie pieprzem i solą, dodajemy śmietanę, mieszamy ale już nie gotujemy. Rozlewamy zupę brokułową do miseczek,wkładamy kawałki brokuła,  posypujemy czosnkowymi grzankami i doprawiamy chili z młyna, jeden obrót, aby nie była zupa zbyt pikantna.

SAM_7276

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *