Zupa grzybowa najlepsza. Zbieracie grzyby czy kupujecie? My bardzo lubimy chodzić z Piotrem do lasu, ale odkąd wyjechaliśmy z kraju nie zbieramy grzybów, tylko dostajemy już suszone. Mamy ich całą masę, dlatego musimy je od czasu do czasu wykorzystać np. gotując zupę grzybową. Suszone grzyby przechowujemy w dużych, szklanych słojach. Suszone grzyby: podgrzybki, czy borowiki na pewno przydadzą się do wigilijnych uszek, pierogów z kapustą i grzybami, albo do przygotowania bigosu na Wielkanoc.
Jeśli szukacie przepisów na pyszne zupy to dobrze trafiłeś, TUTAJ znajdziesz 40 przepisów na nasze ulubione zup.
Najlepszym sposobem na pozbycie się suszonych grzybów jest przygotowanie pysznej zupy grzybowej , a ta dzisiejsza zupa grzybowa jest ugotowana na wędzonej kości z warzywami.
Zupa grzybowa z suszonych podgrzybków z ziemniakami i natką pietruszki.
Zupa grzybowa najlepsza, Składniki:
- 3 garści podgrzybków suszonych,
- Kawałek wędzonej kości wieprzowej
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 szt marchew,
- 1/4 szt selera,
- 3 ziemniaki,
- Por- zielona część
- 1000 ml wrzącej wody
- 150 ml śmietany 30%
- Natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie Zupa grzybowa najlepsza:
Suszone podgrzybki zalewamy 1 litrem wrzącej wody, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na około godzinę. Do grzybów dodajemy kość wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, dodajemy 1płaską łyżeczkę soli i gotujemy około 45 minut. Umyte warzywa kroimy: marchewkę w plastry, kawałek selera, ziemniaki kroimy w kostkę, a pora w pół plastry. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka z grzybami i gotujemy około 15 minut. Zupę ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Śmietankę wlewamy do zupy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, chwilkę gotujemy. Zupę grzybową przelewamy do miseczek, można udekorować świeżą natką pietruszki.
Zupa grzybowa z suszonych podgrzybków jest bardzo smaczna, polecam!