Najlepsza kaczka na obiad

Najlepsza kaczka na obiad. Kacze piersi i udka  smażone, a potem pieczone w piekarniku.

Mięso z kaczki jest delikatne, kruche i soczyste, z pyszną chrupiącą skórką i rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa. Polecam wszystkim, szczególnie  tym którzy jej nie mieli jeszcze kaczki w ustach. Kaczka ma doskonały smak i jest pyszna. Majeranek do doprawienia kaczki nadaje się idealnie, nie żałujcie go obsypując nim kawałki mięsa! To samo jest z tymiankiem, też się sprawdzi w tym daniu.

Kaczkę kupiłam całą i wykroiłam z niej piersi i udka, resztę wykorzystałam wraz z kurczakiem do przygotowania rosołu.

Polecam inne przepisy z kaczką:
Kaczka smażona z kolorowym pieprzem
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką
Kaczka pieczona z jabłkami i orzechami
Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym
Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto

Składniki z 4 kawałków  mięsa:

2 piersi z kaczki ze skórą
2 udka kaczki ze skórą
Sól i pieprz
majeranek-1 łyżka,

Jak przygotować najlepszą kaczkę? Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę do samego mięsa, ale staramy się go nie naruszyć. Udka pozostawiamy nietknięte.

Nacieramy wszystkie kawałki mięsa z obu stron majerankiem, doprawiamy solą i pieprzem.  Mięso odstawiamy do lodówki. Mięso kacze przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego wyciągamy mięso z lodówki na minimum godzinę przed smażeniem.

Mięso kaczki kładziemy na zimnej patelni i dopiero włączamy kuchenkę na pełną moc, smażymy mięso zaczynając od strony skóry.  Po upływie około 2 minut mięso zacznie skwierczeć, a tłuszcz się powoli wytapiać. Zmniejszamy wtedy od razu moc kuchenki na średnią moc. Smażymy na średnim ogniu około 6-7 minut, Czas liczymy od chwili położenia mięsa na patelnię. Przesuwamy mięso delikatnie, żeby nie przywierało do patelni. Pamiętajcie żeby nie nakłuwać mięsa podczas smażenia, gdyż  wyciekną z niego soki i nie będzie smaczne. Po około 6 minutach skóra kaczki powinna być przyrumieniona i mieć złoty kolor. Obracamy mięso na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut. Mięso obracamy  najlepiej za pomocą specjalnych szczypiec.

Następnie piersi i udka kacze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu  i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 200 C. Pieczemy je przez ok. 10 minut. Podczas pieczenia z kaczki wytapia się sporo tłuszczu. Po upieczeniu wyjmujemy kaczkę  z piekarnika i układamy skórą do góry.
Mięso musi odpocząć przed podaniem ok. 5 minut, aby nie wypłynęły z niego wszystkie aromatyczne soki. Kaczka będzie smakować np. z surówką z czerwonej kapusty i marchewką z groszkiem. Smacznego!

Moje dobre rady :

  • Mięso kacze kładź zawsze na zimną patelnię bez dodatku tłuszczu i układaj zawsze skórą do dołu i dopiero włącz źródło temperatury.
  • nie wolno mięsa nakłuwać widelcem podczas smażenia ponieważ wyciekną soki i będzie suche i niedobre

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.