Piotrek też postanowił wziąć udział w konkursie organizowanym na Durszlaku, którego zadaniem konkursowym jest przedstawienie autorskiego pomysłu na przygotowanie zupy z wykorzystaniem produktu z linii WINIARY POMYSŁ NA… zupę: zapiekaną francuską zupę cebulową, tajską z kurczakiem albo węgierską gulaszową. Zupę należy podać w specjalnej oprawie.
Postanowił przygotować ulubioną swoją węgierską zupę gulaszową, dodał do niej pieczarki i paprykę o trzech kolorach, oraz przygotował serca z placków ziemniaczanych i roladki z placków ziemniaczanych.
Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką jest smaczna i rozgrzewająca:
SKŁADNIKI:
- Pomysł na …Węgierska zupę gulaszową Winiary
- 40 dag mięsa z szynki wieprzowej,
- 1 łyżka oleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią,
- 2 łyżeczki pasty curry Tandori,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 25 dag małych pieczarek,
- 3 papryki kolorowe,
- 1 litr wody,
- 2 ziemniaki,
- pieprz czarny o smaku
PRZYGOTOWANIE:
Marynujemy mięso pokrojone w kostkę w mieszance oleju i pasty curry. Zamarynowane mięso podsmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i całość przesmażamy. Wlewamy 1 litr wody, dodajemy papryki pokrojone w słupki i ziemniaki pokrojone w kostkę, oraz zawartość większej saszetki i gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy zawartość mniejszej saszetki, dodajemy oczyszczone pieczarki , gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5-8 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z roladkami z placków ziemniaczanych, dekorujemy sercami z placków.
Smacznego