Zupa jarzynowa z pęczakiem– aromatyczna, pełna smaku i rozgrzewająca.
Składniki:
- 2 kartofle
- 1 marchewka
- 1/6 selera
- 1/2 dużej cebuli
- kości z 2 udek kurczaka
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 szklanka podgotowanego pęczaku
- 2 łyżki kremówki
- po szczypcie ziół prowansalskich, chilli, gałki muszkatałowej
W garnku z 1 litrem wody gotować 30 minut 2 kości z udek kurczaka z 1 łyżeczką soli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Kartofle pokroić w kostkę a marchewkę i seler i pokroić zetrzeć na tarce.
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce margaryny, dodać warzywa, doparwić je szczyptą ziół prowansalskich, chilli, gałki muszkatałowej i chwilkę podusić na małym ogniu.
Dodać warzywa do garnka. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Dodać szklanke ugotowanego pęczaku, gotować ok. 5 minut,
wyłączyć gaz, wyciągnąć kości, połączyć ze śmietaną. Rozlać do miseczek, zrobić kleksy ze śmietany, ozdobić natką pietruszki.