Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z pęczakiem– aromatyczna, pełna smaku i rozgrzewająca.


Składniki:

  • 2 kartofle
  • 1 marchewka
  • 1/6 selera
  • 1/2 dużej cebuli
  • kości z 2 udek kurczaka
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka podgotowanego pęczaku
  • 2 łyżki kremówki
  • po szczypcie ziół prowansalskich, chilli, gałki muszkatałowej

W garnku z 1 litrem wody gotować 30 minut 2 kości z udek kurczaka z 1 łyżeczką soli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Kartofle pokroić w kostkę a marchewkę i seler i pokroić zetrzeć na tarce.

Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce margaryny, dodać warzywa, doparwić je szczyptą ziół prowansalskich, chilli, gałki muszkatałowej i chwilkę podusić na małym ogniu.

Dodać warzywa do garnka. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Dodać szklanke ugotowanego pęczaku, gotować ok. 5 minut,

wyłączyć gaz, wyciągnąć kości,  połączyć ze śmietaną. Rozlać do miseczek, zrobić kleksy ze śmietany, ozdobić natką pietruszki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *