Zupa kurkowa to pyszna sezonowa . Gdy tylko w lesie pojawiają się kurki to jedziemy do lasu na grzyby i w każdy weekend zajadamy się zupą z kurek lub inną zupą grzybową. Jesteśmy smakoszami grzybów, jemy je pod każdą postacią. Zupa kurkowa to moja ulubiona zupa grzybowa, Piotrek woli zupę z grzybów mieszanych z grzankami lub borowikową np. z borowików ceglastoporych. Oczywiście też każdego roku sami suszymy grzyby, aby poza sezonem wykorzystywać je do równych potraw, polecam przepis na zupę z grzybów suszonych. Klasyczna zupa z kurek najczęściej podawana jest z dodatkiem ziemniaków i śmietaną, ja proponuję ugotować kurkową z sokiem marchwiowym i serem mozzarella.
Zupa kurkowa z sokiem marchwiowym i serem mozzarella.
Składniki:
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy
1 cebula
1 litr rosołu lub bulionu drobiowego lub warzywnego
ok. 250 g kurek
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 szklanka soku marchwiowego
mini kulki sera mozzarella
natka pietruszki, bazylia, posiekany koperek lub szczypiorek
Przygotowanie
W garnku o grubym dnie na mieszaninie oliwy i masła szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone kurki, mniejsze dodajemy w całości, oprószamy mąką kukurydzianą i chwilkę prażymy, kurki wydzielą trochę płynu. Wlewamy gorący rosół (bulion), zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy szklankę soku marchwiowego (pomysł podpatrzony u Izy Kulińskiej z bloga Smaczna Pyza) i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Zupę z kurek rozlewamy do bulionówek, wrzucamy mini kulki sera mozzarella i posypujemy świeżą zieleniną: natką pietruszki, bazylią, koperkiem lub szczypiorkiem.
Pingback: Zupa kurkowa z ziemniakami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię