Zupa meksykańska z mięsem mielonym. Ostatnio podawałam wam przepis na zupę cygańską, jedna i druga zupa jest pyszna, pikantna, bardzo sycąca i kolorowa, pełna smaków. Miseczka zupy meksykańskiej przyjemnie rozgrzewa w jesienne dni. Zupa meksykańska z mięsem mielonym jest bardzo szybka do przygotowania, połączenie prostych składników takich jak cebula, fasola, kukurydza, pomidory i mielone mięso wieprzowe oraz przyprawy sprawiają, że jest ona niepowtarzalna w smaku. Jak ktoś ma ochotę to może zupę meksykańską wzbogacić o ziemniaki i świeżą paprykę. Po ugotowaniu zupa meksykańska tak jak zupa cygańska powinna się przegryźć przed podaniem, aby nabrała meksykańskiego smaku . Przed samym podaniem należy ją ponownie zagotować i podawać posypaną świeżą kolendrą lub natkę pietruszki, można też posypać ją tartym serem.
Przepis na: zupa meksykańska
Składniki dla 2 osób:
300 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) lub mielonej wołowiny
1 puszka (400g) krojonych pomidorów z ziołami lub 3 obrane i pokrojone pomidory
1 mała puszka (165g) kukurydzy chili
1 puszka (310g) mixu fasoli (biała, czerwona i lima) z cieciorką
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 ml rosołu drobiowego, bulionu
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
1/3 łyżeczki chili
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki suszonej kolendry lub ziół prowansalskich
1 łyżka smalcu lub oleju rzepakowego
Jak przygotować zupę meksykańską z mięsem mielonym?
Mięso wieprzowe mielimy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Do wysokiego rondelka dodajemy łyżkę smalcu i podgrzewamy. Na rozgrzany smalec lub olej wrzucamy zmielone mięso, doprawiamy je kuminem, ostrą i słodką papryką oraz chili, mieszamy i podsmażamy często mieszając, dodajemy cebulę i czosnek, doprawiamy solą. Podsmażamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliło.
Dodajemy krojone pomidory, chwilkę dusimy, następnie dodajemy kukurydzę i fasolę, oraz zioła prowansalskie lub suszoną kolendrę (nie miałam) . Całość zalewamy rosołem lub bulionem, gotujemy na niewielkim ogniu aż zupa lekko zgęstnieje (ok. 5 minut). Na koniec ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Podajemy posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką i ewentualnie z kawałkiem świeżego pieczywa. Smacznego !
Mmmm, już lubię:)
Mniam..jest mega smaczna polecam
Witam a czym mogę zastąpić fasolkę jak ktoś nie lubi
Żwirem😁
Witam a czym mogę zastąpić fasolkę
soczewicą , cieciorką.
No tak, zioła prowansalskie są obowiązkowe w kuchni meksykańskiej :))
Proszę wybaczyć tę drobną złośliwość – zupa pyszna:) Ja zawsze dodaję świeżą paprykę w trzech kolorach i świetnie się komponuje.
Nie są dałam do smaku,ale pozostałe składniki to mi się z tą kuchnią kojarzą.
Bardzo pyszna
Przeciez to chili 😄
Ja robie z mielonym indykiem, ale oryginalnie to chyba wolowina jest uzywana. Pewnie kazda gospodyni ma swoje ulubione skladniki. Ogolnie danie jest pyszne 👍