Sierpień to miesiąc, w którym przygotowuję różne dania z papryką, gdyż wtedy to warzywo jest bardzo tanie. Marynuję paprykę w słoikach, przygotowuję paprykę faszerowaną, przygotowuję też zupy, pasty, czy sosy paprykowe do słoików. Tym razem ugotowałam gęstą, sycącą i rozgrzewającą Zupę paprykową z wołowiną. Zupa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam na zimę do słoików. Dzięki niej zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna.
Inne przepisy na zupy z wykorzystaniem papryki:
Zupa gulaszowa (z pieczarkami)
Węgierska zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką
Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami
Gęsta i smaczna Zupa paprykowa z wołowiną :
SKŁADNIKI:
- 60 dag wołowiny bez kości
- 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta)
- 1 papryczka chilli
- 2 cebule
- 1/2 litra wody,
- 1 litr rosołu,
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka soli,
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
- do smaku pieprz cayenne
- domowa pasta paprykowa – 250 ml
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
Wołowinę kroimy w kostkę 1 wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie wlewamy do garnka rosół, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut, tak aby papryka się nie rozgotowała. Ewentualnie zupę paprykową doprawiamy do smaku. Rozlewamy do miseczek.
Lubię takie gęste, konkretne zupy. Zapraszam do dodania również tego wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂
na pewno bardzo sycąca, lubie takie konkretne zupy:)
To nie jest zupa. Pozdrawiam.
To jest gęsta zupa.