Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw
Składniki:
300 g mieszanych ryb (łosoś, szczupak, okoń), oraz głowy, ogony (szczupak, okoń)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku,
1 łyżka przyprawy bałkańskiej (czerwona i zielona papryka w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek oraz odrobina soli)
1 łyżka czerwonej papryki,
szczypta chilli
200 g mieszanki warzyw (papryka czerwona i żółta, marchew, zielona fasolka, kukurydza)
2 kartofle
1 łyżeczka soli
1 bulionetka warzywna
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub 1 łyżeczka gotowej zasmażki do zagęszczenia zupy
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy głowy i ogony ryb, dodajemy 1 łyżeczke soli, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy około 15 minut. Następnie wkładamy dzwonka różnych ryb czyli łososia, szczupaka, okonia i gotujemy 10 minut.
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oraz mieszankę warzyw i plastry kartofli, doprawiamy 1 łyżką przyprawy bałkańskiej, którą otrzymałam w paczce ze sklepu Aledobre.pl ,1 łyżkę czerwonej papryki i podsmażamy 4 minuty cały czas mieszając. Następnie wlewamy odcedzony wywar rybny, możemy dodać bulionetkę warzywną, kawałki ugotowanych ryb i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody, albo niewielka ilością gotowej zasmażki. Zupę rozlewamy do miseczek, na wierzchu układamy kawałki łososia i dekorujemy natką pietruszki.