Lubicie zupy rybne? Takie delikatne rosołowe, z lanymi kluskami i dużymi kawałkami gotowanej ryby? Podobną zupę rybną jedliśmy w restauracji po Złotym Linem w Łasku, tam jednak zupa rybna była również przygotowana na bulionie, ale z dodatkiem sandacza i z francuskimi kluseczkami.
Jednym ze składników zupy rybnej, którą ja przygotowałam był świeży łosoś i bulion warzywny.
Zupy rybne często gotujemy, a np. taka zupa rybna a’la Halászlé, czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek.
Tym razem ugotowałam bulion warzywny na dużej ilości warzyw, wykorzystałam z niego 800 ml czystego bulionu, dodałam do niego kawałki świeżego łososia, które gotowały się niezbyt długo. Ugotowany łosoś apetycznie komponował się z prawdziwym, warzywnym bulionem. Dodatek suszonego koperku i tartej marchewki zrobił swoje. Resztę bulionu zamroziłam, wykorzystam go do innej zupy. Np. do zupy z owocami morza.
Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami była bardzo smaczna. Zupę rybną można również podać z makaronem lub francuskimi kluseczkami.
3 marchewki + 1 małą do starcia
- 1 por
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
- mielony pieprz czarny
- 2 ziarno ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- zielona natka pietruszki
- kawałki łososia
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku
- lane kluski
Do dużego garnka wkładamy umyte warzywa wraz z porem i cebulą, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, gdy pojawią się szumowiny, zbieramy je łyżką cedzakową , musimy uważać aby bulion się nie zagotował, ma tylko lekko pyrkać. Gotujmy na wolnym ogniu ok. 1 godzinę, Odlewamy z bulionu 800 ml, wkładamy kawałki łososia bez ości, dodajemy startą 1 marchewkę i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie solą i wsypujemy koperek. Na talerz wykładamy lane kluski, układamy kawałki gotowanego łososia. Zalewamy wrzącym bulionem, posypujemy świeżą natką pietruszki.