Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami

Lubicie zupy rybne? Takie delikatne rosołowe, z lanymi kluskami i dużymi kawałkami gotowanej ryby? Podobną zupę rybną jedliśmy w restauracji po Złotym Linem w Łasku, tam jednak zupa rybna była również przygotowana na bulionie, ale z dodatkiem  sandacza i z francuskimi kluseczkami.

Jednym ze składników zupy rybnej, którą ja przygotowałam był świeży łosoś i bulion warzywny.

Zupy rybne często gotujemy, a np. taka zupa rybna a’la  Halászlé, czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek.

Tym razem ugotowałam bulion warzywny na dużej ilości warzyw, wykorzystałam z niego 800 ml czystego bulionu, dodałam do niego kawałki świeżego łososia, które gotowały się niezbyt długo. Ugotowany łosoś apetycznie komponował się z prawdziwym, warzywnym bulionem. Dodatek suszonego koperku i tartej marchewki zrobił swoje. Resztę bulionu zamroziłam, wykorzystam go do innej zupy. Np. do zupy z owocami morza.

Zupa rybna na bulionie  z lanymi kluseczkami była bardzo smaczna. Zupę rybną można również podać z makaronem lub francuskimi kluseczkami.

zuparybna z lanymi kluseczkami

3 marchewki + 1 małą do starcia

  • 1  por
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1  cebula
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
  • mielony pieprz czarny
  • 2 ziarno ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • zielona natka pietruszki
  • kawałki łososia
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
  • lane kluski

Do dużego garnka wkładamy  umyte  warzywa wraz z porem i  cebulą,  1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, gdy pojawią się szumowiny, zbieramy je łyżką cedzakową , musimy uważać aby bulion się nie zagotował, ma tylko lekko pyrkać.  Gotujmy  na wolnym ogniu ok. 1 godzinę, Odlewamy z bulionu 800 ml, wkładamy kawałki łososia bez ości, dodajemy startą 1 marchewkę i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.  Na koniec doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie  solą i wsypujemy koperek.  Na talerz wykładamy lane kluski, układamy kawałki gotowanego łososia. Zalewamy  wrzącym bulionem, posypujemy świeżą natką pietruszki.

zupa rybna z lanymi kluseczkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *