Indyk w raju, czyli pierś z indyka z suszonymi owocami

Indyk w raju został stworzony na potrzeby grillowych poczynań blogerów  uczestniczących w programie  Przyjaciele Winiary.

Podczas wspólnego grillowania nasz żeński zespół :  Ja oraz Ulla (http://kuchnianawzgorzu.pl/), Kasia (http://gotujzrodzinka.pl/) i Jolia (http://kulinarny-swiat.pl/przygotował przygotował to pyszne danie.

Indyk w raju, czyli pierś z indyka z suszonymi owocami to ciekawe zestawienie, pomysłodawczynią farszu byłam ja 🙂IMG_7391

Indyk w raju

  • 1 kg piersi z indyka
  • 10 szt. suszonych moreli
  • 10 szt. suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki octu balsamicznego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • otarta skórka z cytryny
  • szpinak baby
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

Pierś z indyka kroimy wzdłuż na pół  nie docinając do końca (robimy coś w rodzaju kieszonki). Morele i śliwki drobno siekamy. W miseczce mieszamy wino, ocet, miód, paprykę, otartą skórkę z cytryny. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy posiekane drobno owoce, odstawiamy na 30 minut , aby owoce zmiękły i nasiąknęły płynem. Rozłożony płat indyka układamy na folii aluminiowej, smarujemy marynatą od owocową. Na filecie z indyka układamy listki szpinaku bez ogonków, oraz owoce z sosem, przykrywamy płatem indyka. Zawijamy filet szczelnie w folię. Odkładamy na kolejne 30 minut. Nastepnie układamy mięso na grillu  i pieczemy ok. 25 minut, rozcinamy folię od góry i pozwalamy mięsu „dojść”.  Podajemy mięso z owocami na liściu sałaty.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Indyk w raju, czyli pierś z indyka z suszonymi owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.