Zupa z marchewki z groszkiem to doskonałą fit zupa. Jeśli jesteście smakoszami marchewki i groszku to ta zupa będzie Wam smakować! Nie wiecie co zrobić z warzywami z rosołu? Ugotujcie z nich zupę krem! Zmiksowana na krem marchewka i seler z rosołu i ugotowany al dente mrożony groszek to pyszne i proste połączenie. Jestem smakoszką kremu marchewkowego, niestety w naszym domu tylko ja go jadam. Zupa marchewkowa jest aksamitnie gładka, delikatna w smaku, szybka w wykonaniu.
Kremowa zupa z marchewki z groszkiem jest gładka, doprawiłam ją odrobiną pieprzu Cayenne dla złamania słodyczy marchewki i groszku. Polecam też zupę z marchwi i pomarańczy, oraz klasyczny dodatek obiadowy, szczególnie do mielonych, czyli marchewkę z groszkiem.
Składniki na dwie porcje zupy z marchewki:
ok. 1/2 litra domowego rosołu
warzywa z rosołu: 3-4 marchewki, 1/4 selera
sól i pieprz Cayenne do smaku
1 łyżeczka masła
ugotowany al dente groszek mrożony
Przygotowanie zupy z marchewki. Z ugotowanego rosołu wyciągamy ugotowane marchewki i seler, miksujemy warzywa blenderem z odrobiną masła, dodajemy stopniowo wrzący rosół, aż uzyskamy idealnie aksamitną zupę marchewkową, doprawiamy zupę solą i odrobiną pieprzu cayenne. Zupę marchewkową przekładamy do bulionówki, na środku układamy ugotowany zielony groszek. Smacznego!
Wygląda wyśmienicie, aż kusi by zrobić w przyszłym tygodniu na obiad 🙂
Pozdrawiam.