Zupa z owocami morza po bałkańsku
Składniki:
1 kostka warzywna
250 g mieszanki morskiej (ośmiorniczki, kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki Lutenica
1 łyżeczka przyprawy curry,
4 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
szczypta ognistej mieszanki przypraw Kamis
1 marchewka
1/2 selera
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1,5 litra wody
1 duży ziemniak
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zamarynowałam owoce morza z 3 łyżkami sosu Lutenica ostra i 1 łyżką oliwy z oliwek. Do rondelka wsypujemy zamarynowane owoce morza i smażymy 2 minuty cały czas mieszając. Pokrojone warzywa gotujemy z przyprawami, kostką warzywną i 1,5 litra i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Wtedy dodajemy owoce morza wraz z sosem i gotujemy 5 minut. Rozlewamy na talerze, dekorujemy jeszcze małymi listkami natki pietruszki.