Uwielbiam suszone, czy też pieczone pomidory! Można z nich przygotować aromatyczne, smakowite dania. Gdy przygotowałam 2 blachy pieczonych pomidorów, jedne z dodatkiem rozmarynu, drugie z dodatkiem tymianku, wiedziałam, że te drugie pójdą na przygotowanie zupy krem, pysznej zupy z pieczonych pomidorów. Część pomidorów pieczonych z rozmarynem włożyłam do słoiczków i zalałam wrzącą oliwą, będę miała świetny dodatek do dań. Resztę czekała w lodówce na zmiksowanie. Można też do przygotowania tej trochę nietypowej zupy pomidorowej wykorzystać suszone pomidory z zalewy oliwnej.
Kto się oprze zupie, niby zwykłej pomidorowej, której główny składnik, czyli pieczone pomidory mają w sobie tyle aromatycznych składników?
Dojrzałe pomidory Lima, balsamico, oliwa, czosnek, wędzona papryka, rozmaryn, cukier, czosnek i sól, tym wszystkim były doprawione pomidory, musiała z tego wyjść pyszna, zupa z pieczonych pomidorów.
Zupa z pieczonych pomidorów (zupa krem), czyż nie wygląda apetycznie?
Zupa z pieczonych pomidorów? Nic trudnego! Wystarczy dodać do pieczonych pomidorów ( z jednej blaszki) 600 ml gorącego rosołu, (gdy zrobimy bez rosołu będziemy mieć chłodnik do którego możemy przed miksowaniem dodać kostki lodu, wyjdzie nam coś a’la Gazpacho), doprawiamy 2 szczyptami chili, dokładnie zmiksować blenderem (ja mam niezawodny Triblade Kenwood), zupę rozlać na talerze, posypać serem (albo oliwkami), delikatnie powierzchnię zupy skropić oliwą i obsypać świeżym tymiankiem, albo innymi świeżymi ziołami, może być zwykła natka pietruszki.
Pingback: Zupa z pomidorów. Zupa pomidorowa. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię