Jajka z majonezem, czy też jajka w majonezie zna każdy, bo to klasyka kuchni polskiej, to bardzo prosty sposób podania jajek ugotowanych na twardo. Jajka z majonezem to tradycyjne danie wielkanocne, taj podane jajka muszą być na stole wielkanocnym. Jajka z majonezem często przygotowuję też na rodzinne imprezy, obok domowych wędlin np. schab parzony i grzybów w occie.
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
5 łyżek majonezu
świeżo mielony pieprz
liście ozdobnej sałaty
pomidorki koktajlowe
szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo (8 minut od chwili zagotowania), studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Jajka układamy na sałacie żółtkiem do góry. Gdy chcemy przygotować jajka w majonezie to układamy je żóltkiem do dołu i smarujemy majonezem. Doprawiamy jajka pieprzem i dekorujemy schłodzonym majonezem z lodówki. Ja nakładam majonez do silikonowego rękawa z ozdobną końcówkę i wyciskam majonez na żółtko jajka. Dekorujemy jajka posiekanym szczypiorkiem.
Jajkom z majonezem można też nadać odświętny wymiar, wystarczy trochę pasty łososiowej, odrobinę majonezu, sosu sweet chilli, oraz szczypty świeżego cytrynowego tymianku, podać jak na zdjęciu poniżej.
Pingback: 20 przepisów na jajka faszerowane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię