Kolejny mój przepis z serii domowa piekarnia. Tym razem po serii różnorakich bagietek upiekłam bułki domowe wielozbożowe. Czemu wielozbożowe, gdyż wykorzystałam trzy rodzaje mąki: pszenną, żytnią i pszenną pełnoziarnistą. Już kolejny raz wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą Lubella. Ostatnio piekłam Bagietki pełnoziarniste.
Bułki domowe wielozbożowe wyszły wyśmienite, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.
Na blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na domowe pieczywo:
Bułki razowe z płatkami
Bułki wielozbożowe (domowe)
Bułki owsiane (domowe)
Bułki pszenne z sezamem
Bułki pszenne z otrębami
Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie.
– Przepis na chleb z garnka
– bułka paryska
– rustykalne bagietki pszenne
Bułki domowe wielozbożowe wraz z wyrastaniem i pieczeniem były gotowe w ciągu godziny, czyli takie expresowe bułki. Bułki i wielozbożowe są gotowe, kto nie ma na nie ochoty?
Składniki na 6 dużych bułek:
– 300 g mąki pszennej typ 650 + trochę do podsypania
– 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella
– 100 g mąki żytniej typ 720
– 7 g suszonych drożdży
– 350 ml wody
– 2 czubate łyżki oliwy do ciasta + – oliwa do posmarowania miski
– 2 płaskie łyżeczki soli
– 2 płaskie łyżeczki cukru
W misie robota mieszamy wszystkie gatunki mąki z suszonymi drożdżami. W rondelku podgrzewamy wodę z oliwą, wsypujemy cukier, sól i zostawiamy do rozpuszczenia składników. Płyn wlewamy do misy robota z mąką i drożdżami, mieszamy hakiem robota do uzyskania gładkiego ciasta.
Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, wstawiłam do piekarnika nastawionego do 50 stopni, pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 15 minut).
Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie.
Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na 6 części.
Z każdej części ciasta formujemy wałki, robimy supeł, jeden koniec zawijamy do środka, drugi po spód. Bułki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia ( piekarnik ma 50 stopni) na około 15 minut, wyjmujemy nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Aby bułki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą, albo spryskujemy wodą powierzchnię bagietek.
Wstawiamy blachę z wyrośniętymi bułkami i pieczemy około 20 minut. Bułki studzimy na kratce. Smacznego.
na termoobiegu piec te bułeczki ?
Upiekłam bez, grzanie od góry, ale piekłam prawie 30min. Już nie mogę się doczekać kiedy wystygną 🙂 tak pięknie pachną 🙂 Możliwe, że z termoobiegiem byłoby szybciej?
Ania, jeśli w przepisie nie ma mowy o termoobiegu to nie jest włączony. Termoobieg podwyższa temp. o ok. 20 stopni. Piekłam je w piekarniku ustawionym góra-dół.
Bułki piekłam drugi raz. Są przepyszne. Gorąco polecam ten przepis. Bułki są bardzo łatwe w wykonaniu. Nie ma żadnej filozofii.
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂