Kolejna propozycja na roladki z kurczaka, tym razem przygotowałam je na ostro. Do jej przygotowania wykorzystałam pojedynczą pierś z kurczaka, pikantną musztardę z chili i imbirem, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, ser z pieprzem, pietruszkę, oraz …. wykorzystałam do smażenia papier do pieczenia.
Polecam również:
Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka)
Roladki schabowe faszerowane pastą miętową, szynką i serem
Roladki drobiowe z pietruszką i serem
Do przygotowania 2 porcji pikantnych roladek z kurczaka wykorzystałam:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 łyżkę musztardy z chili i imbirem
– 4 plastry sera z pieprzem
– 1 łyżkę siekanej natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
Pierś z kurczaka dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienki płat, doprawiamy z obu stron sola i pieprzem i suszonymi pomidorami, smarujemy musztardą , układamy plastry sera li natkę pietruszki, zwijamy ciasno i układamy na posmarowanym olejem papierem do pieczenia, zwijamy dokładnie, spinamy wykałaczkami. Rozgrzewamy patelnię i układamy rulonik na patelni, smażymy tylko po 2-3 minuty z 4 stron nie dodając już tłuszczu, taki czas smażenia jest optymalny. Po usmażeniu rozwijamy i pozwalamy mięsu odpocząć, kroimy roladkę na skos w 1 cm plastry.
Ugotowany na sypko ryż podsmażamy z pokrojonym w kostkę pomidorem, cebulą dymką i posiekaną natką pietruszki.
Wierzcie mi, że takie połączenie smaków spowodowało, że danie jest pyszne! Polecam:)