Ogórkowa zupa

Ogórkowa zupa zabielana z ziemniakami wg przepisu Piotra.Zupa z ogórków kiszonych tradycyjnie według mojego przepisu,  a  nie z kwaszonych ogórków ze sklepu. To jest zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, pietruszką na porcji rosołowej z tradycyjnie kiszonych ogórków. Zupa z kiszonych ogórków to jedna z ulubionych zup mojego męża. Gdy tylko ukiszą się pierwsze ogórki to Piotrek zaczyna gotowanie zupy ogórkowej.
Ogórkowa zupa na mięsie z warzywami:

zupa ogórkowa

Składniki:

  • 1 duża porcja rosołowa ze skrzydłami
  • 8 szt ogórków kiszonych,
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki,
  • 100- 150 ml słodkiej śmietany
  • 3-4 szt. ziela angielskiego,
  • 2-3 szt. liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • koperek posiekany

PRZYGOTOWANIE:

Porcję rosołową zalać zimną wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, gotować od chwili zagotowania wody ok. 20 minut. W między czasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić je w grubą kostkę, natomiast ogórki, pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Marchewkę pokroić w plastry. Dodać warzywa do garnka, oprócz ogórków, gotować około 15 minut, następnie dodać tarte ogórki kiszone i gotować ok. 5 minut. Na koniec zupę ogórkową doprawić pieprzem i wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, nie trzeba gotować, można dodać posiekany koperek. Zupę przelać do talerzy lub bulionówek, udekorować natką pietruszki.Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *