Sałatka à la caprese

Włosi mają swoją mozzarellę, a Polska ma BUNDZ / BUNC.  Joanna M. po swoich wojażach po południowej Polsce przywiozła  polski ser bundz/ bunc i mi małą gomułkę odstąpiła! Tradycyjny bundz to produkt z mleka owczego – rodzaj twarogu, ma zwartą konsystencję i doskonale nadaje się do sałatek. Wykorzystałam więc bundz do przygotowania Sałatki à la caprese.

Sałatka à la caprese

Ja uwielbiam włoską Caprese, którą bardzo często przygotowuję:

Sałatka Caprese

Kanapki Caprese

Sałatka caprese z mozzarelli i pomidorów

Koreczki (Caprese)

Sałatka caprese

Koreczki caprese z oliwkami

Plastry pomidora i plastry sera owczego bundz  układamy naprzemiennie, na wierzchu układamy małe świeże listki bazylii.  Doprawiamy sałatkę solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem,  polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek. Można  do doprawienia Sałatki à la caprese zastosować świeże oregano, ocet balsamiczny, aby urozmaicić jej smak można do tej sałatki  podać np. czarne oliwki (które uwielbiam), albo przygotować pesto z rukoli. Ja przygotowałam moją sałatkę w jej klasycznej postaci, czyli tylko ser, plastry pomidora i listki bazylii.

Sałatka à la caprese

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Sałatka à la caprese

  1. Bardzo dziękuję . Wybawiłeś mnie z opresji.Właśnie przyjechała córka z mężem i zaproponowała ,żeby zrobić roladki śląskie.Twój przepis uratował mój honor.
    Dzięki!!!

  2. Pingback: Sylwestrowe menu - top lista - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *