Włosi mają swoją mozzarellę, a Polska ma BUNDZ / BUNC. Joanna M. po swoich wojażach po południowej Polsce przywiozła polski ser bundz/ bunc i mi małą gomułkę odstąpiła! Tradycyjny bundz to produkt z mleka owczego – rodzaj twarogu, ma zwartą konsystencję i doskonale nadaje się do sałatek. Wykorzystałam więc bundz do przygotowania Sałatki à la caprese.
Ja uwielbiam włoską Caprese, którą bardzo często przygotowuję:
Sałatka Caprese
Kanapki Caprese
Sałatka caprese z mozzarelli i pomidorów
Koreczki (Caprese)
Sałatka caprese
Koreczki caprese z oliwkami
Plastry pomidora i plastry sera owczego bundz układamy naprzemiennie, na wierzchu układamy małe świeże listki bazylii. Doprawiamy sałatkę solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek. Można do doprawienia Sałatki à la caprese zastosować świeże oregano, ocet balsamiczny, aby urozmaicić jej smak można do tej sałatki podać np. czarne oliwki (które uwielbiam), albo przygotować pesto z rukoli. Ja przygotowałam moją sałatkę w jej klasycznej postaci, czyli tylko ser, plastry pomidora i listki bazylii.
Proponuje zawsze solić bundz. Nawet ten słodki. To taki góralski przesąd 😉
Michał a jak brzmi ten przesąd?
Bardzo dziękuję . Wybawiłeś mnie z opresji.Właśnie przyjechała córka z mężem i zaproponowała ,żeby zrobić roladki śląskie.Twój przepis uratował mój honor.
Dzięki!!!
Pingback: Sylwestrowe menu - top lista - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię