To mój drugi pomysł na niekonwencjonalne zastosowanie nowego produktu marki Winiary majonezu delikatnego. Ostatnio z tym produktem przygotowałam Jaglane muffiny ze szparagami i szynką.
Teraz postanowiłam dodać ten majonez do ciasta naleśnikowego, oraz do sosu i przygotować majonezowe roladki. A, że mamy maj chciałam wykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki dodałam do sosu: miód, ocet winny, sos sojowy, sos sweet chilli i dodatkowo majonez delikatny, ale w roladkach znalazła się też pyszna smażona kaczka i pomidorki koktajlowe. Majonezowe roladki z botwiną i kaczką wyszły bardzo smaczne, wyglądały również apetycznie.
Ten majonez doskonale w cieście zastępuje olej. Naleśniki wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, doskonale nadają się na roladki, które często przygotowuję, polecam np.Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami czy też Naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą
1 łyżeczka oleju do smażenia
1 usmażona pierś kaczki bez skóry
1/2 pęczka botwinki
kilka pomidorów koktajlowych
na sos:
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
1 łyżka sosu sweet chilii
1 łyżka majonezu delikatnego WIniary
Na usmażonych naleśnikach układamy botwinę warz z sosem, na niej układamy plasterki pomidorków i plasterki kaczki.
Całość dokładnie rolujemy, dociskamy i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na godzinę. A potem, kroimy naleśniki w krążki i jemy ze smakiem!
Bardzo apetyczne! Pomysł na naleśniki z majonezem muszę wykorzystać, to może nieźle smakować.
Michał, smakowało, nawet lepiej niż nieźle 😉