Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym

Zapachniało, zajaśniało, wiosna, ach to ty 🙂 A z wiosną pojawiły się moje ulubione warzywa, w tym młoda kapusta. A jak młoda kapusta, to nie może zabraknąć na naszym stole gołąbków. Tym razem trochę nietypowych gołąbków, bo jarskich, bez ryżu, a z powracającą do łask kaszą jaglaną, nie z mięsem – a z pieczarkami i tartą marchewką. No i ten tłuszcz! 3 x olej rzepakowy- wykorzystałam olej do gotowania kaszy jaglanej, do duszenia pieczarek i do podsmażania gołąbków. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni!

Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym były bardzo smaczne, a to że zdrowe, chyba nie ma nikt wątpliwości!

Gołąbki z kaszą jaglaną

Gołąbki z kaszą jaglanąGołąbki z kaszą jaglaną

Polecam też gołąbki z kurkami
Gołąbki w sosie pomidorowym
Przepis na gołąbki bez zawijania
Gołąbki z ryżem basmati i mięsem

SKŁADNIKI:

  • 20 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 150 ml rosołu
  • 8 liści młodej kapusty
  • chili w młynku
  • sól  do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki śmietany 30%

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy 2/3 szklanki kaszy jaglanej z odrobiną soli i 1 łyżką oleju rzepakowego. Zajmie to ok. 15 minut, podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu, gdy czas minie zostawiamy kaszę pod przykryciem. Z młodej kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy delikatnie nerwy liściowe. Pieczarki siekamy, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej i podsmażamy na 1 oleju rzepakowego, doprawiamy solą i chili. Mieszamy duszone pieczarki z marchewką, kaszą jaglaną i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie doprawiamy do smaku  pieprzem, solą, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 1,5 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 8 gołąbków. Gołąbki układamy na patelni i podsmażamy  delikatnie z obu stron na 1 łyżce oleju. Gołąbki zalewamy 1 szklanką rosołu, dodajemy 2 pieczarki pokrojone w plastry, dodajemy śmietanę. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut aż gołąbki będą miękkie. Posypujemy natką pietruszki. Gołąbki podajemy ze świeżą bagietką.gołąbki z kaszą jaglanąDSC_1065DSC_1066

Gołąbki z kaszą jaglanąGołąbki z kaszą jaglaną

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym

  1. Pingback: Domowa kiełbasa à la gołąbki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Gołąbki z ryżem. przepis uniwersalny na gołąbki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *