Kto czyta naszego bloga wie, że jesteśmy fanami grzybów i ich zbierania. Gdy tylko rozchodzą się wieści, że w lesie pojawiły się grzyby wiadomo, że w lesie jesteśmy również my. I właśnie znów czas grzybowy uważam za rozpoczęty.Pojawiły się kurki, z których potrafię ugotować różne dania. Kotlety z kurczaka z nadzieniem kurkowym wpadły mi do głowy, gdy przywieźliśmy z lasu małe kurki vel pieprzniki jadalne. Do przygotowania farszu nie trzeba było ich siekać, wystarczyło przebrać, opłukać z piasku i dusić z cebulką, nie ma nic smaczniejszego niż czerwcowe kurki. Danie wyszło wyśmienite.
Inne propozycje z kurkami:
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej
Tartaletki z grzybami (kurki)
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym
Zupa kurkowa po tajsku
Zupa z kurek z karmelizowanym porem
Pizza mini z kurkami
Gołąbki z ryżem i kurkami
Kotlety z kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne, no te pieczone ziemniaki, w których również znalazły się kurki. Danie wyglądało bardzo apetycznie, szybko zniknęło z talerza. Dziwicie się?
Składniki:
- 2 piersi pojedyncze z kurczaka
- 250 g kurek
- 1 cebula
- Papirus Winiary w ziołach prowansalskich
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Kurki przebrać, oczyścić i opłukać na sicie. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę, następnie dodać kurki i dusić aż grzyby będą miękkie, doprawić pieprzem i odrobiną soli.
Każdą pierś z kurczaka naciąć wzdłuż tworząc kieszonki. W środek kieszonek nałożyć farsz (około 2 łyżek farszu na kotlet). Docisnąć brzegi .i spiąć wykałaczkami.
Ułożyć na papirusie, zawinąć, smażyć na suche patelni po ok. 4 minuty z każdej strony, zostawić kotlety aby odpoczęły. Przekroić podawać z pieczonymi ziemniakami, które wydrążyłam w środku i ułożyłam w pustych miejscach pozostałe duszone kurki.
Smacznego.