Pomidory stanowią podstawowy składnik zup, sosów, czy sałatek. A ja postanowiłam je podać trochę w mniej klasycznej postaci, jako Faszerowane pieczone pomidory. Pomidory w środku miały farsz z pieczarek, ryżu, czerwonej cebuli i natki pietruszki.Tak przygotowane pomidory były smaczne i sycące, wyglądały też bardzo apetycznie. Polecam.
Polecam z pomidorami:
Sałatka à la caprese
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Hiszpańska zupa pomidorowa
Sos pomidorowy na zimę
Błyskawiczny sos pomidorowy
Faszerowane pieczone pomidory podałam do kotlecików z grilla.
Składniki:
- 8 dużych dojrzałych pomidorów
- 100 g ryżu
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki masła
- 4 pieczarki
- Sól i ognista mieszanka przypraw
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Z każdego pomidora ścinamy wierzch, łyżeczką ostrożnie wydrążamy ze środka miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki, pomidory odwracam i układamy na ręczniku papierowym, by odciekły.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekane pieczarki i pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę, lekko je rumienimy.
Dodajemy ugotowany na sypko ryż, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw, dokładnie mieszamy.
Powstałą masą nadziewamy pomidory, na wierzchu każdego pomidora układamy ścięty wcześniej wierzch.
Przekładamy pomidory do podłużnej blaszki wysmarowanej masłem przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 min. Podajemy na ciepło z kotlecikami z grilla.
Oooooo ja cię kręcę !!!
Na sam widok ślinka mi już cieknie.
To zdecydowanie musi być przepyszne.
MNIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM !!!
Pozdrawiam serdecznie i w wolnej chwili zapraszam do siebie.
Miłego dnia
Pingback: Pomidory nadziewane kuskus i sałatą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Pomidory z kuskus i sałatą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię