Hiszpańska zupa pomidorowa

W niedziele rosół, w poniedziałek pomidorowa?

U mnie często tak jest, najpierw gotuję garnek rosołu, a następnego dnia przygotowuję na jego bazie zupę pomidorową, na zmianę z zupą ogórkową 🙂 Tym razem ugotowałam cały garnek rosołu, aby na jego bazie ugotować inne zupy, m.in zupę kurkową z mleczkiem kokosowym, ogórkową i hiszpańską, pikantną pomidorówkę.

Przeważnie pomidorówkę podaję z makaronem, ale zdarzało się i z ryżem (ja nie lubię ryżu w zupie).

Do tej hiszpańskiej zupy pomidorowej  wykorzystałam 1 litr rosołu. A Wy lubicie  zupę pomidorową?

Ta hiszpańska wersja zupy pomidorowej bardzo nam smakowała, jest gęsta, pożywna, bardzo pikantna i do tego aromatyczna. Podałam ją z ziemniakami, w pomidorówce to raczej rzadkie.

Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013.

Hiszpańska zupa pomidorowa:

hiszpańska zupa pomidorowa

 

SKŁADNIKI:

  • 1 litr rosołu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 małych ziemniaków
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • świeży tymianek
  • sól do smaku
  • kawałek kiełbasy chorizo
  • 1 łyżka mąki

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku. Chwilkę dusimy. Wrzucamy pokrojone w pół plastry ziemniaki, dodajemy paprykę i pieprz cayenne, passate pomidorową i chwilkę przesmażamy. Wlewamy rosół, dodajemy posiekany tymianek, pokrojoną w słupki kiełbasę chorizo i gotujemy ok. 15 minut. Mieszamy mąkę z niewielką ilością wody i wlewamy do zupy, mieszając zagotowujemy. Gdy zupa lekko zgęstnieje rozlewamy.

Smacznego!

SAM_8146

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Hiszpańska zupa pomidorowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.