Gdy dostałam od kolegi z pracy dynię, wiedziałam, że przygotuję z niej zupę krem. W zeszłym roku z dyni przygotowałam pyszne Ciasto dyniowe z orzechami.
Dynia niezbyt duża, ważyła 1,5 kg, koloru zielono-żółtego, ma też żółty miąższ, po obrobieniu miał 400 g., akurat tyle bym mogła ugotować dla siebie zupę. Do tego ta dynia ma bezłuskowe pestki, można je jeść bezpośrednio po wyciągnięciu z dyni, ale jeszcze lepsze są uprażone na patelni. Niedawno na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszną zupę krem z kukurydzy., ale przepis na zupę z dyni też jest.
Teraz polecam Pikantny Krem z dyni z serem wędzonym, to kolejny mój pomysł na pyszną sezonową zupę krem, gładką, aksamitną, idealną w smaku, z lekką nutą pikanterii za sprawą chili i imbiru.
400 g dyni z pestkami bezłuskowymi (waga po obraniu i usunięciu pestek
5 plastrów wędzonego sera salami
1 ziemniak
15 ml śmietany 30%
250 ml rosołu lub bulionu
Sól ziołowa, pieprz
2 szczypty chili
2 szczypty kurkumy
szczypta imbiru
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
2 łyżki pestek z dyni uprażonych na suchej patelni
Dynię wydrążamy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na małe kawałki. Ziemniaka obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło w rondelku, dodajemy dynię i ziemniaka, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem, dusimy ok. 10 minut cały czas mieszając. Wlewamy gorący rosół, dodajemy pokrojony ser i gotujemy około 5 minut . Zestawiamy z ognia, wlewamy odrobinę śmietanki, doprawiamy chili, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i miksujemy.
Podajemy gorący, posypany uprażonymi pestkami dyni i z natką pietruszki.
Pingback: Zupa krem z cukinii - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Zupa z dyni z boczkiem i szałwią - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię