Ja wiem jak zachować aromat i smak lata, a Wy? Każdego roku przygotowuję suszone pomidory lub pieczone pomidory, ale za każdym razem robię to w inny sposób. Tym razem pomidory suszyłam długo, ale w jednakowej temperaturze. Suszenie ich w niskiej temperaturze koncentruje ich naturalny smak, dodatek ziół i przypraw wzbogaca go, a dodatek cukru delikatnie je karmelizuje. Po spędzeniu ok. sześciu godzin w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C, znacznie zmniejsza ich objętość, ale w tym przepisie oto właśnie chodzi. Suszone pomidory następnie zalewam pół na pół zimną oliwą i olejem, dodaję świeży tymianek i rozmaryn, oraz po dużym, przekrojonym ząbku czosnku, a następnie pasteryzuję 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 st. Suszone pomidory w zalewie, będzie można potem wykorzystać do przygotowania innych dań.
Suszone pomidory można jeść jak chipsy, zmiksowane można podać do makaronu. Z suszonych pomidorów można przygotować pyszną pastę do kanapek.
Przepis na najlepsze domowe Suszone pomidory w zalewie:
2 kg pomidorów Lima
sól morska ziołowa
cukier trzcinowy
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
oliwa + olej
świeży rozmaryn
świeży tymianek
ząbki czosnku
Najlepsze do suszenia są pomidory lima, gdyż są bardzo mięsiste i nie potrzeba wydrążać ich środków do suszenia. Umyte i osuszone pomidory kroimy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Wierzch pomidorów doprawiamy solą, cukrem, ziołami i posypujemy granulowanym czosnkiem, ponadto całość skrapiamy oliwą, Suszymy pomidory w temperaturze 100 st. C około 6 godzin. Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości pomidorów. Ja to wszystko przygotowałam z samego rana, włączyłam piekarnik i poszłam sobie do pracy. Po moim powrocie pomidory były idealnie suche.
Pomidory powinny być pomarszczone. Suszone pomidory układamy w słoiku, wkładamy po 2 gałązki rozmarynu, świeżego tymianku, ząbek czosnku, zalewamy oliwą do połowy, uzupełniamy olejem, zakręcamy słoiki dokładnie i pasteryzujemy słoiki 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C. Smacznego!
uwielbiam suszone pomidory!
Przepis pierwsza klasa – za rok moze sie skusze ☺
Pingback: Sałatka z wędzonym łososiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię