Pikantna zupa paprykowa

Sierpień i wrzesień to miesiące, w którym przygotowuję różne dania z papryką, papryki są wtedy bardzo tanie. Przygotowuję zapasy na zimę, zamroziłam mix kolorowych pokrojonych w paski papryk, przygotowałam marynowaną paprykę w słoikach, A pikantna zupa paprykowa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam również na zimę do słoików. Niedawno z tym dodatkiem przygotowałam zupę paprykową z wołowiną. 

Inne przepisy na zupy z wykorzystaniem papryki:
Zupa gulaszowa (z pieczarkami)
Węgierska zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką
Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami

Gęsta i smaczna pikantna zupa paprykowa z wieprzowiną. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna.

Pikantna zupa paprykowa

SKŁADNIKI:

  • 50 dag szynki wieprzowej
  • 2 papryki kolorowe (czerwona, żółta)
  • 2 papryczki chilli
  • 1 cebula
  • 1/2 litra wody,
  • 1/2 litra bulionu,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczka ziarnistego pieprzu
  • domowa pasta paprykowa – 250 ml
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:

Szynkę wieprzową kroimy w kostkę i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy bulion,  dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut, tak aby papryka się nie rozgotowała. Ewentualnie zupę paprykową doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozlewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!

Pikantna zupa paprkowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Pikantna zupa paprykowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *